Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. február 26. 10:50

Újra megtelt az illegális hulladéklerakó

Képgaléria
Újra megtelt az illegális hulladéklerakó
Utoljára november 12-én tisztította meg a Fülöpszállási bekötő úttal szemben lévő területet a kecskeméti PORTA Környezet- és Természetvédelmi, Városvédő, Kulturális Egyesület, és most ismét megtelt az illegális hulladéklerakó. „Gondos” kezek újra nagy mennyiségű háztartási hulladékot halmoztak fel ezen a területen, fittyet hányva arra a táblára, amelyet a legutóbbi tisztogatás alkalmával helyeztek el az egyesület aktivistái. A Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében lévő, az 52-es út melletti területről gépi erő segítségével február 26-án reggel 8 órakor szállították el az ismét felhalmozódott illegálisan lerakott hulladékot.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egy éve írta ki a pályázatot, amely a védett természeti területeken, valamint barlangokban és azok felszíni védőövezetén elhagyott hulladék felszámolását tűzte ki célul. A pályázaton a PORTA Egyesület 3,5 millió forint támogatást nyert, így a PORTA hulladékmentesítő akciók K-36-10-00037N elnevezésű projekt keretében több, a Kiskunsági Nemzeti Park területén lévő illegális Hulladéklerakó felszámolását vállalták el, melynek keretében csaknem 40 tonna illegális hulladéktól szabadították meg a nemzeti park területét. Az akció során az összegyűjtött szilárd háztartási vegyes hulladékot az Izsáki lerakóba szállították el. A hulladékmentesítésben közreműködik Nagy Mihály helyi vállalkozó, aki a szükséges markolókat, földmunkagépeket és a szállító járműveket biztosította.

Mint azt Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park ezen területért felelős munkatársa elmondta, a hely gépjárművel viszonylag könnyen megközelíthető, viszont a főútról nem látható. Így volt lehetséges, hogy a felelőtlen, a környezetük védelmével nem törődő emberek évek óta ide hordták a háztartási hulladékot. A sok pet-palack mellett autógumik és a háztartásban felhalmozódott felesleges lomok is találhatók a szemét között.


9,5 tonna hulladék gyűlt össze ezúttal.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Kövessen minket a Facebookon is!