Eltűnik az asztalról a szardella?
Csaknem teljesen kifogyott az európai szardella Spanyolország északi partjainál az évek óta tartó túlhalászat miatt, fogását ezért azonnali hatállyal betiltották, de lehet, hogy már későn.
A csemegének számító halból a hatvanas években még évi 80 ezer tonnát tett ki a zsákmány, 2005-ben eddig csupán 160 tonnányit fogtak, ami egész évre számítva a korábbinak mindössze fél százaléka. Spanyol lapjelentések szerint már régóta hallatszottak vészjelzések az állomány vészes fogyásáról, de ezeket mind a halászok , mind a madridi mezőgazdasági minisztérium illetékesei elengedték a fülük mellett.
Végül az Európai Unió lépett: megtiltotta a szardella a halászatát, de szakértők szerint lehet, hogy az EU is elkésett, s alig van remény arra, hogy az állomány valaha regenerálódik. A Kantábriai-tengerből származó szardella (anchovi) ínyencfalatnak számít: a mintegy 15 centiméter hosszú halat legnagyobbrészt besózzák és szardellafilét készítenek belőle. Az anchovis a heringfélékhez tartozik, s Földközi-tengerben és Nyugat-Európa atlanti partjai mentén honos.
Forrás:Greenfo