Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. április 8. 14:24 | Szerző/forrás: hvg.hu

Meghalt Margaret Thatcher

Meghalt Margaret Thatcher
A hétfői bejelentés szerint Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt szélütés következtében érte a halál. A Vaslady 87 éves volt.

\"Mélységes szomorúsággal jelentette be Mark és Carol Thatcher, hogy édesanyjuk,Thatcher bárónő hétfő reggel stroke-ot kapott, és meghalt\" - idézte a BBC Thatcher szóvivőjét.

Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

Utolsó napjaiban a Ritz hotelben ápolták, mert ott könnyebben gondját tudták viselni - írta a Guardian. David Cameron brit miniszterelnök Twitteren reagált a halálhírre: mint írta, mélységes szomorúsággal értesült Thatcher asszony haláláról. \"Egy nagyszerű vezetőt, nagyszerű miniszterelnököt és egy nagyszerű britet vesztettünk el\" a személyében - fogalmazott.

Erzsébet királynő is szomorúan értesült Thatcher asszony haláláról. A királynő magánüzenetben biztosítja részvétéről az elhunyt családját - közölte a Buckhingham palota.

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első és egyetlen nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott.

Így lett Vaslady

Thatcher 1944-ben vegyésznek kezdett tanulni Oxfordban, majd 1959-ben Finchley választókerületben megválasztották országgyűlési képviselőnek – írja a volt kormányfőről a Wikipedia szócikke. 1970-ben Edward Heath kinevezte oktatásügyi miniszternek, 1975-ben pedig legyőzte Edward Heath-t a Konzervatív Párt választási választmányon, ezzel Thatcher lett az ellenzék vezére, valamint az első nő, aki vezetett egy nagy politikai pártot az Egyesült Királyságban. 1979-ben megnyerte a választásokat és miniszterelnök lett.
 
Thatcher egy sor politikai és gazdasági változtatást vezetett be, ezekkel akarta visszaszorítani a recessziót. Politikai filozófiájában és gazdaságpolitikájában kiemelt szerep jutott a deregulációnak, a rugalmas munkaerőpiacnak, az állami tulajdonú vállalatok privatizációjának, és a szakszervezetek hatalmának és befolyásának csökkentésének.
 
Hivatalának első évében meglévő népszerűsége később a recesszió közepette és a magas munkanélküliség miatt csökkent, de az 1982-es Falkland-szigeteki háború és a gazdasági fellendülés hatására ismét nőtt, olyannyira, hogy 1983-ban újraválasztották.
 
Harmadszor is újraválasztották 1987-ben, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge elnevezésű adózási rendszer széles körben népszerűtlen volt, és az Európai Unióra vonatkozó nézeteit sem mindenki osztotta a kormányban. 1990. november 28-án, miután Michael Heseltine kihívta a pártelnöki székért, Thatcher mind miniszterelnöki mind pedig pártelnöki tisztjétől lemondott. Thatcher főnemes volt, mint Thatcher Kesteven, Lincolnshire megye bárónője, és mint ilyen tagja volt a Lordok Házának.
 
Egy szovjet újságíró adta a Vaslady becenevet a rendíthetetlen politikai vezetésért, melyet büszkén vett tudomásul.

Kövessen minket a Facebookon is!