Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. április 24. 09:01

Látogatás a Tondach Magyarország Zrt-nél-Wojtylások csabai kirándulása

Képgaléria
Látogatás a Tondach Magyarország Zrt-nél-Wojtylások csabai kirándulása
Az egyik legnagyobb támogatójához, a Tondach Magyarország Cserép és Téglagyártó Zrt. békéscsabai gyárába látogatott el a Föld napja alkalmából a kecskeméti Wojtyla Ház munkatársainak és önkénteseinek csapata. Emlékezetes, hogy 2009-ben a Tondach Magyarország Zrt. cserépadományával kezdődhetett meg a szegény családok támogatására szerveződött intézmény lepusztult Egressy utcai épületének teljes felújítása. Tavaly pedig, a javítási munkákhoz is jelentős segítséget nyújtott a cég. A békéscsabai – majd az ezt követő gyulai.

Négy esztendővel ezelőtt az osztrák tulajdonos, szakmai befektető jelenlétében, Békéscsabán avatták fel Európa legkorszerűbb cserépgyárát. Ennek a csúcsminőségű gyárnak az előadótermében fogadták a napokban a gyár vezetői a kecskeméti vendégeket, akiket először tájékoztattak a létesítményben gyártott leismertebb cserépfajták tulajdonságairól. Azután a látogatók kis csoportokban - szakemberek vezetésével - végigkövethették a bányatavaktól az égetett mázas cserépig az agyag útját a modern, számítógépekkel vezérelt gyártósoron. Láthatták, hogy a megformázott és kiszárított nyers agyagcserépre speciális szórógépekkel hogyan viszik fel a földfestéket, ami az égetés során az agyaggal kémiailag egyesül, s ezáltal rendkívül ellenálló felület jön létre. A hatalmas égetőkemencében ezer fokon ég ki a gyönyörű színű, kiváló minőségű Tondach agyagcserép, melynek háromnegyed részét a környező országokba: Romániába, Ukrajnába és Bulgáriába exportálják.

A gyárlátogatás után háromfogásos fantasztikus ebéddel látták vendégül a házigazdák a wojtylás vendégeket, akik ezt követően a helyi Munkácsy Mihály Múzeum tárlatvezetésén ismerkedhettek meg a nagy festő munkásságával, alkotásaival és személyes tárgyaival. A nap befejező része a gyönyörűen felújított Gyulai vár bebarangolásával telt. A vármúzeum megismerése után a toronyból lepillanthattak a kecskemétiek a tökéletesen megépített tetőzetre, melyet a békéscsabai Tondach vörös színű, hódfarkú cserepei díszítenek.

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ vezetői, sorsközössége ezúton mond köszönetet vendéglátóinak az élményekben gazdag kirándulásért, külön megköszönve Fekete Szilviának és Híves Zsoltnak – a Tondach Magyarország Zrt. munkatársainak – a látogatásuk megszervezését, s az évek óta tartó barátságot.   

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház