Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. május 31. 14:04

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény JÚNIUSI PROGRAMJAI

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény JÚNIUSI PROGRAMJAI
A Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.) megküldte 2013. júniusi programjait, melyet örömmel osztunk meg olvasóinkkal.

ÁLLANDÓ  KIÁLLÍTÁS

 

A népi iparművészet nem statikus, hanem a korral, az ízléssel és az igényekkel együtt változó, élő művészeti ág. A Népi Iparművészeti Gyűjtemény állandó kiállításban a régi, idős mesterek munkáinak bemutatása mellett helyet kapnak a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotók is.

 

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

 

- hímzés, faragás, népi kismesterségek –

 

FARAGÁS

A különböző szaru-, csont- és fafaragásokat zömmel pásztoremberek készítették. A kiállított tárgyakon a különféle díszítési technikák mindegyikét felfedezheti a szemlélő, a karcolást, domború faragást, a szaru- illetve fémberakásos technikát és a spanyolozást is. A geometrikus-, növényi- és virágornamentika, valamint a figurális ábrázolások egyaránt kedveltek voltak a faragásokon.

 

NÉPI KISMESTERSÉG

 

            A népi kismesterség nagyon sokszínű ága a népi iparművészetnek, hiszen mindaz idetartozik, ami a többi négy szakágba (fazekasság, hímzés, szövés, faragás) nem. Többnyire olyan mesterségekről van szó, amelyek a parasztság speciális tárgyi igényeit szolgálták ki. A házilag nem előállítható tárgyak létrehozásához tanult mester-emberekre volt szükség.

            A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a ruházkodást szolgáló iparágak képviselői, a fémmel dolgozó mesterek, a bőrművesek, a különféle szálas anyagokat - vessző, csuhé, gyékény, szalma - felhasználó alkotók, és egyéb további szakmák képviselői is.

 

 

 

HÍMZÉS

 

A népi hímzés új formában, új felhasználásokban jelenik meg mai életünkben. Végleg kilépve a paraszti közösség határai közül, társadalmunk valamennyi rétegének szükségletévé, otthonának, környezetének díszévé vált. Így lett a régi ruhadarabok díszéből városi, falusi otthonok díszes függönye, falvédője, terítője, díszpárnája.

Megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat az állandó kiállítás hímzés terme. Népviseletbe öltöztetett babák és további néprajzi tájegységek hímzései gazdagítják a tárlatot, hiánypótló leírások és térképek segítik a tájékozódást.

 

·        Kalotaszeg

 

Zana Dezső (1920-1986), a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott Kecskemét városára 1996-ban, ezzel az archaikus kalotaszegi tárgyakat tartalmazó magángyűjteménnyel gyarapodott intézményünk.

A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

 

IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁSOK

 

A  TŰTŐL  AZ  EGÉRIG- a hímzés múltja, jelene és jövője -

 

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény 2009-ben elindította a Magyar Népi Hímzésminták Tárának létrehozását, amely a hazánk tájegységeiben megtalálható és jellemző hímzés motívumkincseit olyan kézbe vehető formában jeleníti meg, mely bemutatja az adott területre jellemző motívum-kincset, anyag- és színhasználatot valamint az alkalmazott öltéstechni-kákat. A mintatár felhasználásával elkészült az interneten elérhető hímzés adatbázis (www.nepiiparmuveszet.hu), amely vonzó felülettel, jól dokumentált leírásokkal, részlet gazdag fotókkal és a felhasználóbarát keresők segítségével színvonalas tartalmat biztosít szakemberek, lelkes amatőrök és profik számára egyaránt.

A kiállítás aktualitását egyrészt az elkészült mintatár és internetes adatbázis, másrészt a ma másodvirágzásukat élő hímzés motívumok (matyó, kalocsai) adják. Végre egységben látható a

hímzés múltja, jelene és jövője. Az eredeti viseleti darabok és lakástextilek, az ezeket feldolgozó mintakendők és a hímzésben rejlő kimeríthetetlen lehetőségeket példázó izgalmas újítások.

Látogatható június 29-ig.

 

A tűtől az egérig - a hímzés múltja, jelene és jövője –című kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások korcsoportonként

 

Óvódásoknak:

–    a kiállítás megtekintése, kecskeméti suba hímzésének megismerése, satírozó tábla használata, minta kiszínezése, terítő mintázás nyomódúcokkal

 

Kisiskolásoknak:

–    keszkenő tervezése, mintázás nyomódúcokkal, hímzőfonalak megismerése, színösszeállítás, kecskeméti suba hímzésének megismerése, satírozó tábla használata, minta kiszínezése

 

Felső tagozatos diákoknak és középiskolás tanulóknak:

–    mintatervezés pólóra, blúzra, szoknyára, nadrágra, öltéstechnikák megismerése, hímzőfonalak színösszeállítása

 

A foglalkozások időtartama 1 óra, ára: 400 Ft/fő, vezeti Nagy Edit.

Előzetes bejelentkezés szükséges.

 

A Díszítőművész Szakkör tagjai minden héten, kedden 14-16 óráig várják szeretettel azokat a fiatalokat, akik kedvet éreznek a néprajzi tájegységek hímzés mintáinak megismerésére, a különböző hímzés technikák elsajátítására.

Szakkörvezető: dr. Varga Ferencné, a Népművészet Mestere

 

Népi iparművészeti zsűri

 

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya 2013. június 24-én helyszíni zsűrit tart a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A részletekről (zsűrizésen való részvétel feltételei, a zsűri díj, zsűri adatlap) honlapunkon tájékozódhat: www.nepiiparmuveszet.hu.

 

 

 

 

 

Csipkeverők országos találkozója és kiállítása június 28.

 

·     16-17 óráigcsipkeverés bemutatók

(különlegességek: Móga-csipke, Hunnia-csipke, Torchon-csipke stb.)

·     17 órakora 25 éves a Magyar Csipkekészítők Egyesülete című kiállítás megnyitója.

A kiállítás augusztus 3-ig látogatható.

 

 

 

PROGRAMOK A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

2013. JÚNIUS 22.

 

18-24 óráig

·         A tűtől az egérig - a hímzés múltja, jelene és jövője – című kiállítás

·        Legyen Ön is részese az élő népművészetnek. Látogasson el hozzánk bármilyen hímzett ruhadarabjában. Mindenkiről fotó készül, melyet a múzeum honlapján és facebook oldalán közzé teszünk.

A hímzett ruhában megjelenők között ajándéktárgyakat sorsolunk ki!

·        Kézművesek bemutatója, vására

 

-         Bedő Istvánné-csipkeverő

-         Csizóczky József-bőrös

-         Lovász Ibolya-csuhés

-         Rezeda ruhaáruda

-         Schneider Péterné és Schneider Péter-bútorfestők

-         Virágh Attila-fafaragó

 

·       „Fedezd fel a múzeum titkait!” - játékos feladatok gyerekeknek:

 

     - kötélverés (hajpánt, karkötő készítése)

     - a kecskeméti suba motívumának megismerése a satírozó tábla segítségével

     - aszfalt kvíz társasjáték

     - keszkenő mintázás drukkolóval

 

18-20 óráig

·       A Díszítőművész Szakkör tagjainak segítségével

 

-         hímzés és csipkeverés bemutató,

-         öltésfajták tanulása,

-         hozott ruhadarabokra hímzéstervezés, tanácsadás

 

 

 

NYÁRI KÉZMŰVES TÁBOROK6-14 éves diákok részére

 

  • 2013. július 15-19.              Mesterségünk címere…

 

  • 2013.augusztus 12-16.    Népi hagyományaink nyomában

 

Táborvezetők: Nagy Edit és Pintér Gyula

 

További részleteket és a jelentkezési lapot honlapunkon találja: www.nepiiparmuveszet.hu

 

 

 

 

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN

hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 közöttdr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere vezetésével. Nyári szünet júliusban és augusztusban.

 

BELÉPŐDÍJ:500,- Ft,Kecskemét Kártyával 400,- Ft, kedvezményes: 250,- Ft.

 

TÁRLATVEZETÉS:bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

Kövessen minket a Facebookon is!