Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. június 4. 08:24

Virágszőnyeg készült Úrnapja tiszteletére Kecskeméten

Képgaléria
Virágszőnyeg készült Úrnapja tiszteletére Kecskeméten
Az esős időjárás ellenére is nagyszámú tömeg vett részt az úrnapi körmeneten június 2-án, vasárnap Kecskeméten. Ezen a napon „Krisztus titokzatos testét” az „oltáriszentséget” ünnepli az egyház. Az ünnep fő eseménye a körmenet, amelyen körülhordozzák az oltáriszentséget. A Wojtyla Barátság Központ gondozottjai is képviseltették magukat a meneten.

Az úrnapja (több más nyelven Corpus Christi) katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti időt lezáró pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá.

Napja eredetileg a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtök volt és sok helyen ma is akkor ünneplik. Ausztriában, Németország és Svájc bizonyos részeiben, Brazíliában, Dominikában, Horvátországban, Lengyelországban, Trinidad és Tobagóban és Portugáliában munkaszüneti nap.

Elsősorban katolikus ünnep, de az Anglikán Közösség tagegyházai közt is ismert: a Church of England (az angol anglikán egyház) a „szent egyesülésért való hálaadás napjaként” (vagy Corpus Christi) ismeri, de nem főünnep. Ünnepli az Ókatolikus Egyház és a latinizált keleti katolikus egyházak is.

A kifejezést a református egyház más értelemben használja, mégpedig Jézus feltámadására emlékezve (ami a hét első napján történt) a vasárnap megjelölésére. Például a Heidelbergi Káté 52 \"úrnapjára\" felosztva tartalmazza a kérdés-felelet formában megfogalmazott hitvallást (az év 52 vasárnapjának megfelelően).

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház