Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. június 10. 10:26

Napi Evangélium: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa\"

Napi Evangélium: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa"
Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek. Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent. Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben” Mt 5,1-12

Elmélkedés:

Jézus hegyi beszédét fogjuk olvasni a következő napok során az evangéliumban. Ma a talán legtöbbször idézett, legismertebb részlet, a boldogság-mondások vannak soron. Szent Máté könyvében öt nagy beszéd található, amelyek közül az elsőt nyilvános működésének kezdetén mondta Jézus, a beszéd helye nyilvánvalóan egy magaslat, egy hegy lehetett. A hegyi beszédet közvetlenül megelőzi a tanítványok meghívása (vö. Mt 4,18-22), amiből arra is következtethetnénk, hogy kifejezetten a kiválasztott tanítványokhoz intézte Jézus szavait. A beszéd későbbi részeiből azonban kiderül, hogy nagyobb számú néptömeg jelenlétében hangzott el, azaz nem csupán a tanítványoknak szólt. Az egykori hallgatósághoz hasonlóan mi is leülünk Jézus közelében a hegyen, hogy meghallgassuk tanítását.
A beszédet a nyolc boldogság vezeti be, amely számunkra ellentmondásosnak tűnően a szegényeket, a szomorúakat és az üldözötteket nevezi boldogoknak, valamint a szelídeket, az irgalmasokat és a békességszerzőket. A Jézus által hirdetett boldogságok megvalósítása az ember számára őszinte és tiszta gyermeki lelkületet és Isten felé való nyitottságot eredményez. Ha ezek szerint alakítom életemet, függetlenné válhatok a földi dolgoktól abban az értelemben, hogy nem azokban keresem a boldogságot, hanem képessé válok az Isten által adott igazi boldogság befogadására.
Ne gondoljuk, hogy Jézus boldogság-mondásai olyan ígéretek, amelyek egy távoli jövőben fognak megvalósulni. Nem, a boldogság már lehetséges számomra. A boldogság útjára akkor találhatok, ha elkezdem megvalósítani mindazt, amit az Úr kijelentései tartalmaznak.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Ó emberszerető Uralkodónk, gyújtsd föl szívünkben isteni ismeretednek ragyogó világosságát, nyisd fel szemünket, hogy helyesen fogjuk föl hirdetett igédet; ültesd el bennünk áldott parancsaidnak félelmét, hogy minden testi kívánságot leküzdve, tetszésedet keresve és a szerint cselekedve mindenben átlelkesült életet éljünk. Mert Te vagy lelkünk és testünk világossága, Krisztus, Istenünk, és örök Atyáddal és legszentebb, jóságos és életet adó Lelkeddel együtt magasztalunk téged most és mindenkor és mindörökkön örökké.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház