Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. június 14. 08:20 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet.”

Napi Evangélium: „Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet.”
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson. És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét – kivéve hűtlenség esetét –, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.” Mt 5,27-32

Elmélkedés:

Beszédének következő részében Jézus a házasságtörés és a válás témájáról tanít. Itt is rögtön észrevesszük szándékát: a bűnre vezető út elején kell megállni! Bűnös vággyal a szívében senki ne nézzen a másikra és ne forgasson bűnös gondolatokat fejében, mert ennek az lehet a hatása, hogy gondolatait a bűnös tettek fogják követni. A szem kivájása és a kéz levágása kifejezéseket nem kell szó szerint értenünk, hanem a házasságtörés bűnének súlyosságát emelik ki ezek a keleti gondolkodásra és nyelvezetre jellemző, a Szentírásban számos helyen megtalálható úgynevezett „túlzó kijelentések.”
A házastárshoz való hűség parancsa elsősorban az asszonyokra vonatkozott az ószövetségi törvényekben, és csak kevésbé a férfiakra. A férfiaknak jogukban állt elbocsátani feleségüket, de fordítva ez nem volt lehetséges. Jézus elveti ezt a gyakorlatot és Isten eredeti szándékára hivatkozva a feltétel nélküli hűségre és az egymáshoz való ragaszkodásra szólít fel. Az eredeti isteni szándék természetesen az egy férfi és egy nő egész életre szóló szeretetközösségére vonatkozik.
Jézus pontosan megnevezi a bűn távolabbi következményét, amikor azt állítja, hogy aki kitart a bűnben és nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy bűnös állapotából megszabaduljon, az a kárhozatra jut. Jézus itt arról beszél, amiről sok ember szívesen megfeledkezik: a bűnnek nem csupán evilágon vannak következményei, hanem a túlvilágon is, azaz üdvösségét teszi kockára az, aki nem szakít bűnös életmódjával.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Uram, Istenem, szívből bánom egész életem minden vétkét, mert ezzel rászolgáltam büntetésedre; mivel hozzád, legnagyobb jótevőmhöz hálátlan voltam; különösen pedig azért, mert téged, végtelenül jó Istent ezáltal megbántottalak! Ígérem, hogy életemet megjavítom, és többé nem akarok vétkezni. Jézusom, add ehhez kegyelmedet!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház