Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. július 17. 08:12 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura...\"

Napi Evangélium: „Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura..."
Abban az időben Jézus így fejezte be tanítását: Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Mt 11,25-27

Elmélkedés:

Tanításának befejezéseként a mai evangéliumban Jézus hálát ad a mennyei Atyának a kinyilatkoztatásért. Szavai szerint Isten üzenetét nem azok értik meg, akik evilági bölcsességre vagy okosságra tettek szert, hanem azok a kicsinyek, akik a szívüket kitárják a tanítás befogadására. Isten megismerésére nem emberi értelmünk használatának köszönhetően jutunk el, hanem maga Isten fedi fel számunkra önmagát, életét. Istennek ezt az önközlését nevezzük kinyilatkoztatásnak, amelyből feltárul az Atya, a Fiú és a Szentlélek egyedülálló és kölcsönös szeretetkapcsolata, valamint az, hogy az isteni szeretet kiárad az emberek felé.
Isten belső életének megismerése Jézus Krisztus, a Fiúisten által vált lehetővé, aki ebben az értelemben a kinyilatkoztatás teljessége. A mennyei Atya a Fiúban mutatja meg irántunk való irgalmas szeretetét, aki küldetésének teljesítése után elküldi a világba a Szentlelket. E hozzánk érkező isteni szeretet viszonzásaként a Fiú által a Szentlélekben felemelkedve juthatunk el az Atyához imádságainkban és életünkkel. Ha szeretnénk egyre jobban megismerni az Atyát, akkor Krisztust kell megismernünk. Ha szeretnénk észrevenni a mennyei Atya szeretetének jeleit saját életünkben, akkor Krisztust kell megismernünk, akiben hozzánk érkezik az isteni szeretet. Nem elég az ő tanítását hallgatnunk, hanem személyét kell ismernünk, s hozzá kell hasonlóvá válnunk.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Köszönjük, Istenünk, hogy Krisztus által felkaroltál és magadhoz emeltél bennünket, akik eltávolodtunk Tőled. Te mindig utánunk jössz kegyelmeddel, szereteteddel megelőzöl minket: bárcsak méltók lehetnénk a Te szeretetedre!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház