Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. október 1. 08:14 | Szerző/forrás: MTI, kormány.hu

Az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam

Képgaléria
Az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam
Az idős emberek tudása, tapasztalata és bölcsessége nélkül Magyarország ma nem lenne önálló és öntudatos állam – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Balog Zoltán arról beszélt, a világnap alkalmat teremt arra, hogy az időseknek megköszönjék azt, hogy a munkájukkal hozzájárultak az ország újjáépítéséhez két világháború és két diktatúra után, és tapasztalataik átadásával ma is hozzájárulnak a nemzet gazdagságához.

A miniszter felidézte az időseket érintő eddigi kormányzati intézkedéseket, köztük a nyugdíjak reálértékének megőrzését, a rezsicsökkentést, a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba menetelének lehetőségét és az Erzsébet-programokat. Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy újra megbecsüléssel tekintsen a társadalom az időskorúakra – hangoztatta.

Szerinte az, hogy “idősödő világban élünk”, azt is jelenti, hogy tovább élünk, mint a korábbi generációk, és a kérdés csak az, hogyan lehet hasznosítani ezeket az éveket, hogyan adható át az évtizedek alatt megszerzett tudás és tapasztalat a fiatalabb generációknak.

A miniszter szerint meg kell tanulni a “jó dolgok átadásának a képességét”, azt, hogy el tudjuk mondani, “mennyi jó dolog történt velünk az életben”. A miniszter szerint ezért is volt jó ötlet az Életút elnevezésű pályázat meghirdetése, amelyre idén mintegy 400 írásmű érkezett. E pályamunkákra utalva a miniszter azt hangoztatta, a legfontosabb amit tehetünk, hogy olyan mintákat adunk a következő generációnak, amelyekben benne van az életünk, benne sikerek és kudarcok, és az, hogy a nehézségeken miként sikerült túljutnunk.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázatra beérkezett írások és a pályázók élete erőt adhat a fiatalabbaknak, a családoknak az átalakuló világ mindennapi küzdelmeiben. Az államtitkár szerint a pályaművek nagy száma azt jelzi, hogy “van még üzenet”. Az államtitkár megköszönte az ünnepségen jelenlévő Mádl Dalmának, hogy elvállalta a hasonló célt szolgáló, ugyancsak hiánypótló rendezvény, a nyugdíjas Ki mit tud fővédnökségét.

A rendezvényen a világnap alkalmából Idősekért-díjat vehetett át a minisztertől Iván László, az Idősügyi Tanács tagja, az időskor gyógyászatának, a geriátriának az elismert szakértője, Zentai László az idősügy, a nyugdíjbiztosítási szakma szolgálatában végzett két évtizedes munkájáért, valamint Koroknai József, az Oladi Nyugdíjas Klub vezetője az idősekért végzett kiemelkedő munkájáért.

Kövessen minket a Facebookon is!