Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. október 24. 14:36

LEZÁRULT A MÁRTÉLYI HOLTÁG ÉLŐHELYVÉDELMI CÉLÚ REHABILITÁCIÓJÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSI SZAKASZA

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében elkészült a Mártélyi-holtág élőhelyvédelmi célú rehabilitációjának kiviteli terve, mellyel lezárult a projekt előkészítési szakasza. A 900 millió forintos beruházást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott konzorcium Európai Uniós támogatással készítette elő.

A tervezett beavatkozások célja a Mártélyi-holtág, mint különösen veszélyeztetett vizes élőhely helyreállítása és fejlesztése, valamint az itt élő hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme. Ezt megfelelő vízpótlás és vízáramlás megteremtésével és a természetes vízi élőhelyek helyreállításával, fejlesztésével lehet a leggyorsabban és legköltséghatékonyabban elérni.

Főbb cél a holtágban lévő víz állapotromlásának megállítása, a holtágba jutó antropogén szennyezések nagy részének kizárása a Darvasszéki-Mártélyi csatorna nyomvonalának megváltoztatásával, a természetes faj- és élőhely diverzitás növelése, a vizes élőhelyek növelése, őshonos halfajok és kétéltűek szaporodásának helyet adó vizes élőhelyek megújítása, a munkaterületeken a tájidegen fásszárúak gyérítése, valamint a tájesztétikai érték emelése.

A konzorcium által elkészített vízjogi engedélyes és kiviteli terv tartalmazza az élőhelyvédelmi célú rehabilitációt elősegítő tervezett munkákat, úgy, mint

-          a Mártélyi-holtág északi vonalában Tisza-parti gravitációs bevezető műtárgy építését,

-          vízi tanösvény létesítmények, csónakpark létrehozását,

-          tanóra hely kialakítását,

-          kotrással történő iszapkitermelést,

-          a holtág visszavezető szakaszán meglévő zsilip rekonstrukcióját, valamint bukóműtárgy építését a megfelelő vízszintszabályozás érdekében,

-          a gépi meghajtású zsilipek működtetéséhez elektromos energiaellátás kiépítését,

-          kezelő út rekonstrukcióját,

-          valamennyi műtárgy környezetében tereprendezést és rézsűvédelmet.

A Darvasszék-Mártélyi csatorna nyomvonalát új nyomvonalra kell áthelyezni, s a csatorna által szállított vizet közvetlenül a Tiszába kell vezetni.

A projekt előkészítése 36 682 200 Ft-ból valósult meg, melyet 100%-ban az Európai Unió biztosított.

2013. augusztusban beadásra került a megvalósításra vonatkozó pályázat is. Amennyiben pozitív elbírálásban részesül, úgy a konkrét kivitelezési munkák várhatóan a jövő év elején kezdődhetnek el.

Kövessen minket a Facebookon is!