Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2013. november 22. 14:19

Badár és az ezüst felhő

Képgaléria
Badár és az ezüst felhő
Soha nem szabad feladni. Mindig segít valaki. Nem feltétlenül kell pénz a boldogsághoz. Humorral könnyebb a túlélés. Efféle bölcseletekkel „vigasztalta” Badár Sándor, a népszerű humorista a Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét látogatása során. A művész átérzi a perifériára került emberek problémáit, és amikor csak teheti, támogatja őket. Sokfelé kalandozott már a nagyvilágban, legnagyobb szegénységgel a fekete kontinensen találkozott, s ahogy látta, az ottani emberek többsége még nem vesztette el a reményt. Japánban olyan mértékben részesei a hétköznapoknak a hajléktalanok, hogy a kívülálló észre sem veszi a jelenlétüket, hiszen intézményeket hoztak létre számukra, ahol értelmesen eltölthetik az idejüket, kimoshatják ruháikat, meleg ételhez juthatnak és minden további nélkül látogathatják a közfürdőket is.

Badár Sándor maga is került már nehéz helyzetbe. Szentesi vasutasként fedezték fel a filmesek, egyre többet foglalkoztatták. Amikor úgy gondolta, beindult a szekér, felmondott a vasútnál. Csakhogy attól kezdve két éven át egyetlen filmszerepet sem kapott. Mégsem üldögélt letargiában odahaza, hanem kereste a boldogulás útját, volt például rovarirtó kisiparos és piaci viszonteladó. Még gyerekkorában látta odahaza, hogy szülei milyen rajongással hallgatták a rádióban sugárzott kabarét, ő maga nem értette a poénokat, csak az állandó nevetés tűnt fel neki. Óriási megtiszteltetésnek veszi, hogy immáron állandó szereplője lett a rádiókabarénak és a stand up műfaj jeles képviselőjeként szórakoztathatja a hallgatókat és a közönséget. Nem véletlenül ítélték oda neki nemrég a Karinthy-gyűrűt.

Noha a „meggyűrűzött” nevettető a Wojtyla-házban főként szomorú történeteket mesélt, mégis mindegyikbe belecsempészte a humort – hiszen az tartja meg az embert! – és a végén mindenki nevetett egy jót, még a saját nyomorúságán is. Most olyan világ járja, hogy bárki bármikor elvesztheti az egzisztenciáját. Ám egy buddhista mondás szerint: „Minden felhő széle ezüst.” Átragyog rajta a Nap, vagyis rossz után jó következik. Abban kell hinni, hogy a bajból ki fogunk evickélni. Nem érdemes rágódni a problémákon, hanem azok megoldását kell keresni. Remélhetőleg ezt a tanácsot meg is fogadja az aznapi meleg ebédet (rakott kelkáposztát) elfogyasztó közösség, amit ezúttal Badár Sándor nyújtott át nekik tálcán. A humorista kecskeméti jótékonysági programja során a Gong Rádióba és a Menhely az Állatokért Alapítvány ebrendészeti telepére is ellátogatott.

 

Rólunk írták:

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/badar-sandor-a-humor-tartja-meg-az-embert-526457

http://www.kecskemeti-hirhatar.hu/hirek/badar-sandor-a-kecskemeti-wojtyla-hazban

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház