Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2014. január 29. 08:22 | Szerző/forrás: MTI

Több mint két és fél ezer civil szervezet nyert működési támogatást

Képgaléria
Több mint két és fél ezer civil szervezet nyert működési támogatást
Több mint két és fél ezer civil szervezet nyert ez évre szóló működési támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatain - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Latorcai Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2527 nyertes szervezet között több mint másfél milliárd forintot osztanak szét. Működési támogatásra hétezernél is több civil szervezet pályázott, tehát minden harmadik pályázó támogatásban részesül - tette hozzá.

Latorcai Csaba közlése szerint a támogatások negyedmillió és hárommillió forint közöttiek. Szólt arról, hogy a civil.kormany.hu oldalon már elérhetőek a NEA 2014-es működési pályázati eredményei. Az eredményhirdetés után kötik meg a támogatási szerződéseket. Azon pályázók esetében, amelyeknél a támogatási igényt a teljes összegben biztosítják, támogatói okiratot bocsátanak ki, így lehetőség nyílik a támogatás néhány napon belüli átutalására.

Latorcai Csaba közölte, hogy a szakmai pályázatokról néhány napon belül döntenek. Ezekben az esetekben programokra lehetett benyújtani támogatási igényt. A rendelkezésre álló keretösszeg 953 millió forint, és mintegy 1300 nyertes pályázatra számítanak.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány múlt év végi döntésének köszönhetően a civil szervezeteknek hamarosan lehetőségük nyílik infrastruktúra-támogatás igénybevételére, azaz természetbeni támogatással is segíthetik a jövőben a civilek munkáját. A kormányzat előzetes felmérése szerint több mint 2700 településen mintegy négyezer \"szabad kapacitást\" pályáztatnak meg februártól kezdődően - mondta Latorcai Csaba.

Ismertetése szerint a civil szervezetek rendelkezésére bocsátják majd szabad kapacitásaikat például fővárosi és megyei kormányhivatalok, közművelődési intézmények, könyvtárak, sportlétesítmények, nemzeti park igazgatóságok, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Latorcai Csaba megjegyezte, hogy lényegesebben gyorsabban és nagyobb támogatáshoz juthatnak a civil szervezetek mint 2010-et megelőzően.

Kövessen minket a Facebookon is!