Július 31. szerda, Oszkár
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Már üzemelnek a több, mint 1,2 milliárd forintos Svájci Hozzájárulásból beszerzett modern légszennyezettség-mérő eszközök a zöldhatóságoknál
Hírek, események 2014. március 11. 15:20

Már üzemelnek a több, mint 1,2 milliárd forintos Svájci Hozzájárulásból beszerzett modern légszennyezettség-mérő eszközök a zöldhatóságoknál

Már üzemelnek a környezetvédelmi felügyelőségeken azok a korszerű mintavevő és laboratóriumi mérőeszközök, amelyeket a több, mint 1,2 milliárd forintos svájci támogatású fejlesztés első ütemében szereztek be a zöldhatóságok. Az „Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése” elnevezésű projekt megvalósítása - a projekt 2011 eleje óta tartó előkészületei után - tavaly márciusban indult. Az eddig elért eredményekről Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, valamint Jean-François Paroz svájci nagykövet adott tájékoztatást Székesfehérváron. A rendezvényen Dr. Zay Andrea, az eseménynek helyet adó Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója és munkatársai, a Svájci Hozzájárulás Program Hivatala, a Széchenyi Programiroda, mint Nemzeti Koordinációs Egység, valamint a VÁTI Nonprofit Kft., mint a projektben Közreműködő Szervezet munkatársai is részt vettek. Az 1,4 milliárd forintból megvalósuló projekt 85%-os svájci támogatással, 15%-os központi költségvetési társfinanszírozással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósul meg.

A projekt célja, hogy a levegőminőséget vizsgáló manuális mérőhálózat korszerűsödjön. Az eszközök és a laboratóriumok modernizálására, valamint a légszennyezettség és a szennyezett területek feltérképezésére azért is szükség van, hogy hazánk megfeleljen az uniós előírásoknak. A közbeszerzési eljárás lezárásával a minisztérium lekötötte az 1,2 milliárd forintnak megfelelő svájci támogatás nagy részét, így idén januárban megkezdődhetett az eszközök kiszállítása a felügyelőségekre, február végéig összesen 77 új készülék próbaüzeme fejeződött be. Ezek a műszerek már részt vesznek a zöldhatóságok napi munkájában. Március végéig további 73 eszköz próbaüzeme ér véget és kezdi meg mindennapi működését, majd szeptember végére a mobil mérőállomások üzembe helyezése is megtörténik.

A fejlesztésnek köszönhetően 2014. október végéig összesen 144 korszerű mintavevő készülék, 31 laboratóriumi mérőeszköz, valamint változó helyszíneken megvalósuló mérési programok lebonyolításához 2 darab mobil mérőállomás beszerzése történik meg, melyek egy része az elhasználódott készülékeket váltja majd fel. A beruházásról részletes tájékoztatás olvasható a projekt saját honlapján (www.svajcalevegoert.hu).

Az 1,4 milliárd forintos beruházás megvalósításához Svájc mintegy 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, Magyarország pedig 215 millió forint önerőt biztosított.  A fejlesztésnek köszönhetően nem csak az automata mérőállomással nem rendelkező kistérségek levegőminőségéről nyerhetünk információt, hanem azokról a szennyező komponensekről is, amelyekre folyamatos mérést biztosító, automata mérési módszer nem létezik. Ez nagyban hozzájárul a megfelelő színvonalú adatminőség és adatbiztonság eléréséhez.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1 milliárd svájci frankkal (210 milliárd forint) támogatják az Európai Unióhoz 2004. óta csatlakozott országok felzárkózását, a kibővített EU gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, melynek köszönhetően jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik.A svájci hozzájárulásról további információ található a http://www.svajcihozzajarulas.hu és a http://palyazat.gov.hu/svajci_hozzajarulascímen.

Kövessen minket a Facebookon is!