Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. április 16. 11:59

Walter Gábor a jók közé tartozott

Képgaléria
Walter Gábor a jók közé tartozott
Azt mondják, csak a jók mennek el. – Tudjuk, hogy ez nem igaz, hiszen előbb-utóbb mindenki távozik ebből az árnyékvilágból, akit anya szült. De az kétségtelen, hogy a jók, a tehetségesek, az emberséggel, szeretettel munkálkodók sokkal nagyobb fájdalmat hagynak maguk után. A rájuk jellemző tehetség, emberség, szeretet hiányának fájdalmát. Két hónapja sokakat megdöbbentett a szomorú hír: térségünk egyik legjelesebb festőművésze, a Hetényegyházán élő Walter Gábor 51 éves korában elhunyt. Ő a jók közé tartozott.

Látványelvű festészetének témáit általában a mindennapok világából merítette, atermészet gazdag szín- és formavilága, a fény és árnyék állandó változása, a táj és az ember kapcsolata érdeklte, amiket a legkülönbözőbb technikákkal - olaj, akryl, pasztell, akvarell – elevenített meg. Mégis sokan úgy emlegetik, mint a zene ezernyi hangulatát vászonra álmodó művészt. És valóban megragadóak ezek a festményei is, hiszen a jazz-re jellemző ritmus, dinamika éppen úgy gyönyörködteti a szemet, mint a lírai, kicsit mélabús dallamok inspirálta képek.   

- Örökös kihívást jelent, hogyan lehet a festészet nyelvén elmesélni azokat az élményeket, amiket egy-egy koncert világhírű zenészeitől kapunk. Ennek egyik kézenfekvő lehetősége az absztrakt képzőművészet, hiszen az improvizatív zene is elvontabb módon közvetít élményeket. Én mégis inkább azt próbálom megragadni, illetve megfogalmazni, milyen az, aki zenél, és ahogyan zenél - nyilatkozta néhány éve az Alföldi Civil Napló hasábjain.

Walter Gábor a jók közé tartozott. Ezt jelzi az a széleskörű megmozdulás is, ami az elhunyt festő nehéz helyzetbe került családjának megsegítését szolgálja. A kecskeméti Szent László Lions Klub, illetve a város kulturális központja jótékonysági kiállítást és árverést szervezett. A kortárs művésztársak, barátok - nagyon szép példáját adva a művészek közötti nagylelkűségnek és összefogásnak - által felajánlott alkotásokból nyílt tárlat április 22-ig tekinthető meg a művelődési központ földszintjén.

A Szent László Lions Klub honlapján - http://www.szentlaszlo-lions.eu - valamennyi alkotás fotója megtekinthető, s ott nyomon lehet követni az árverést is.

A Művész Kávézóban (Kecskemét, Rákóczi út 16.) ugyancsak nyílt emlékkiállítása a napokban – és május 8-ig látogatható - Walter Gábor festőművésznek. A kávéházban a művésszel együtt töltött emlékeket idézik fel a művésztársak, barátok április 16-án (szerdán) 18 órától.

(koloh)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház