Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. április 29. 14:13

Kecskeméten a Nemzeti Iskolagyümölcs-program negyedik workshopja

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program hat állomásos workshop-sorozatot indított útjának, melynek negyedik állomása Kecskemét. A rendezvénysorozat legfőbb célja a folyamatos párbeszéd fenntartása a program minden szereplője között. A múltbeli tapasztalatok és jövőbeni kihívások mellett a résztvevők a program pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalát is megismerhették.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek küldetése, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. Ezt kívánja nyomatékosítani a program hat állomásos workshop-sorozata is, melynek negyedik rendezvényét Kecskeméten szervezték meg. A rendezvény előadói nemcsak a gyakorlati tapasztalatok folyamatos megosztásának fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalról is szemléltették a program jelentőségét. Az előadásokat követően számos témakört érintő kerekasztal-beszélgetésekre került sor, ahol a jelenlevők választ kaphattak fennmaradó kérdéseikre, valamint további tapasztalataikat is megoszthatták.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a Kormány 2010 óta 500 millió forintról 1200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277.000 gyermek helyett mára már 538.000 gyermek kapjon heti legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcs és gyümölcslé kerül kiosztásra az iskolákban. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így Magyarországon ma már több mint fél millió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.

„Három sikeres workshopot tudunk magunk mögött, az ország három különböző pontján. Ez is alátámasztja azt, hogy a szereplők közti folyamatos párbeszéd kialakítása, táplálása nemcsak kiemelkedő fontossággal bír, hanem nagymértékű igény mutatkozik rá az érintettek részéről” – mondta Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A nagy sikerre való tekintettel további két workshopra kerül sor, melyek helyszínéül Miskolc és Debrecen szolgál majd.

Kövessen minket a Facebookon is!