Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. május 30. 09:24

Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány MEZEIVÁROS ÉS ÜRGÉS REHABILIZÁCIÓJÁT SEGÍTVE

Képgaléria
Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány MEZEIVÁROS ÉS ÜRGÉS REHABILIZÁCIÓJÁT SEGÍTVE
A Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány május 29-én rendezte meg a „Mezeiváros és Ürgés integrált szociális jellegű város rehabilitáció” című, DAOP 5.1.2/C-09-2f-2012-0001 azonosító számú projekt keretében, a helyi környezettudatosságot elősegítő programokon belül megvalósuló környezetvédelmi előadássorozatot, aminek a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskolában és Kollégium adott otthont (Kecskemét, Erzsébet krt. 73.)

Sulyok Ferenc, azalapítvány kuratóriumának elnökemegnyitó beszédében több sikeres akciójukat is megemlítette. Közöttük az előző napi (május 28-i), hulladékgazdálkodási bemutatóval egybekötött tanulmányi kirándulást, amit a házigazda intézmény diákjainak és kísérőiknek szerveztek Kisfáiban. A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. telepén a diákok érzékelhették, milyen rengeteg szemetet hordanak ide naponta. A kecskeméti családok évente összesen 40 ezer tonnányi hulladékot termelnek, ami erre a telepre kerül. A leghatékonyabb és leginkább környezetbarát megoldás a felhalmozódott hulladék eltüntetésére az újrahasznosítás, de ez nem nélkülözheti a szelektált gyűjtést. 

Sulyok Ferenc szólt arról is, hogy az utóbbi időben milyen jelentős fejlődésen, illetve rehabilitáción ment át a Mezeiváros és Ürgés néven ismert városrész. A fásítási, parkosítási munkákba - a Porta Egyesülettel és a környéken élőkkel karöltve - a Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítványis aktívan bekapcsolódott az elmúlt hónapokban. Az egyesülettel közösen szervezett faültetésen és „Zöld nap”-on az interaktív foglalkozás keretében rajzversennyel, környezetvédelmi totóval, s egyéb játékos ötletekkel igyekeztek emlékezetessé tenni a programba bekapcsolódott 125 résztvevőnek mindazt, amit környezetük megszépítése érdekében végeztek, tanultak.

 - Fontos, hogy az épített környezeti értékek tovább gyarapodjanak, s közös összefogással ápoljuk, védjük valamennyit – hangsúlyozta megnyitóbeszédében a Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A megnyitót követően, tematikus előadások zajlottak a házigazda intézmény tantermeiben, a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek közreműködésével. A környezettudatos életmód, az épített környezet védelme, a hulladékgazdálkodás és levegővédelem fontosságára hívták fel a fiatalok figyelmét ezek a gazdagon szemléltetett, sok meglepő információval szolgáló, izgalmas előadások.

A programzáró előadássorozat végen Sulyok Ferenc lapunknak elmondta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány jelentős szervezeti, működési és szemléleti változásokon ment át az elmúlt esztendőkben. Ma már nem az alapítvány ír ki pályázatokat, hanem ők pályáznak olyan környezetvédelmi célok megvalósítására, amilyen ez a mostani, a Mezeiváros és Ürgés integrált szociális jellegű város rehabilitációját célzó projekt. Az alapítvány vállalja a végrehajtást is, mégpedig minden közreműködő tagja társadalmi munkában, költségtérítés nélkül. Ez az új gyakorlat és szemlélet egyre jobban tetszik a kívülállóknak, hiszen – Sulyok Ferenc elmondása szerint – mind többen támogatják az alapítvány működését anyagilag, illetve adójuk 1%-ával. Az eddigi sikereken felbuzdulva, a kuratórium tagjainak eltökélt céljuk, hogy minél több környezettudatos életmódra nevelő program résztvevői, koordinátorai legyenek a jővőben Bács-Kiskun megye településein.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház