Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 1. 08:30

A Hetényi család kadarkájának titka

Képgaléria
A Hetényi család kadarkájának titka
A napokban a városházán rendezték meg a Kecskemét Város és Környéke Termelői Borverseny díjkiosztó ünnepségét. Az idén kiemelkedően sokan versenyeztek: 36 termelő 95 mintával nevezett. A zsűri végül 12 arany, 28 ezüst és 31 bronzéremmel minősítette a nedűket. A Kecskemét Város Bora címre a borverseny 18 mintáját kínálták, s az általános jó minőség miatt, olyan nehéz volt a döntés, hogy az idén először egy fehér és egy vörös bor is elnyerhette ezt a megtisztelő címet. Így egy évig – a Dimenzió Borászat száraz, fehér rajnai rizlingje mellett - Hetényi József és Keresztes József ballószögi termelők kadarkája lett Kecskemét Város Bora.

A Hetényi Pincészet és Szőlőiskola egy családi tradíciókra épülő, több generációs gazdaság. Szőlőtermesztéssel, ezen belül is szőlő szaporítóanyag termeléssel, borászattal és falusi turizmussal foglalkoznak.

- Nyolchektáros, tesztelten vírusmentes törzsültetvényünk telepítését 1998-ban kezdtük meg. Ma 25 fajtából rendelkezünk saját szaporítóanyag bázissal – mondta el lapunknak Hetényi József. – A megtermelt szőlő egy részéből minőségi borokat készítünk, amit ballószögi pincészetünkben értékesítünk. Egy csaknem száz éve épült, klasszikus pincéről van szó a település Bem utcájában. Nagyon elhanyagolt, romos állapotban volt ez az ingatlan, amikor jó tíz éve az öcsém megvásárolta. Olyan ütemben tettük rendbe, újítottuk fel, ahogy az anyagi lehetőségeink engedték. Ma már kínálunk itt fehér, rosé és vörös borokat egyaránt, a kóstolók alkalmával pedig, a pincében 40 főig tudunk vendéget fogadni, az erre kialakított galérián.

- Nem az első alkalom, hogy a kedves barátommal, Keresztes Józseffel közösen készített termékünk elnyerte a Kecskemét Város Bora elismerést, hiszen a kadarkánk 2011-ben is viselhette ezt a kitüntető címet. Mi alapvetően nem palackozunk, és a rangos elismeréseket elnyert borainkat csak igen korlátozott mennyiségben kínáljuk. Összesen mintegy százhektónyi különféle bort állítunk elő évente, közülük a kadarka a pincészetünk zászlósbora, de ebből is csak 10-15 hektónyi készül. Egyébként ennek a fajtának az a tulajdonsága, hogy úgymond évjáratfüggő, vagyis nem mindig lehet csúcsminőségű nedűt produkálni belőle.

- Sokan kérdezik, hogy miért nem építünk nagy palackozót, miért nem növeljük többszörösére a mennyiséget, kialakítva boraink nagykereskedelmi forgalmazását. Mindig azt válaszolom, hogy mi nem akarjuk kinőni jelenlegi méreteinket. Persze fejlesztéseket tervezünk, de ezek inkább a minőség további javítását és nem a mennyiség növelését szolgálják majd. A kutató intézetektől származó, alapos szelekciókon átesett, folyamatos ellenőrzések alatt tartott törzsszőlőkből telepítünk még egy-két hektárnyit, megnövelve a jelenlegi termőterületünket. De a vesszőhozam miatt, továbbra is korlátozzuk a terméshozamot, ami egyébként kétségtelenül a szőlő minőségének javulását eredményezi. Nagyon egyszerűen fogalmazva: nem mindegy minőségileg, hogy egy tőke húsz vagy csak öt fürtöt nevel, mert más a tápanyag eloszlása. Ugyanakkor egy szőlőfeldolgozó üzem létesítésén is gondolkodunk, ahol lehetővé válhatnak a korszerűbb technológiai fejlesztések – nyilatkozta Hetényi József. - De alapvetően maradunk a családi keretek között, ami a bortermelést illeti. Nem feledve, hogy a jó bor titka a kiváló szőlőben, illetve a precíz, higiénikus borászati szakmunkában rejlik.   

 

 Hetényi József és családja
6041 Kerekegyháza, Falu dűlő 34/b.
Tel.: 20/485-60-81, ill.
20/490-60-54
Pince: Ballószög, Bem u. 13.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket a Facebookon is!