Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 18. 13:16

Nem csak a dohányzás veszélyes, hanem az öngyújtók is azok lehetnek

Az öngyújtók eredendően veszélyes termékek, mivel nyílt láng előállítására alkalmasak, és gyúlékony anyagot tartalmaznak. A nem megfelelően kialakított termékek veszélyt jelenthetnek nem csak a gyermekekre, hanem a felnőtt felhasználókra is.
Az öngyújtók veszélyeit két csoportra oszthatjuk: 1.      Konstrukcióból adódó veszélyek: a)      A konstrukció lehetővé teszi a nem szándékolt lángképzést – táskában, zsebben véletlenül meggyullad az öngyújtó. b)      Túl nagy lángmagasság érhető el. A nem várt nagy lángmagasság sérülést okozhat. c)      Az öngyújtó kialakítása használat közben a láng szóródását, szikrázást, vagy fellángolást idéz elő. d)      A láng nem alszik ki a működtetés befejezése után. e)      Mechanikai behatás után a tartályból szökik a gáz. f)        Különböző helyzetű és idejű égetések alkalmával alkatrészek gyulladnak meg vagy torzulnak, a szelep kilökődik, vagy a tartály megsérül, és esetleg még lángol is. 2.      A termék formatervéből adódó veszélyek: Az öngyújtó, ha szokatlan formatervű, mintázatú, például állatfigurát formáz vagy ábrázol, akkor a gyermekek számára vonzó lehet, és a vele történő játék közben súlyos égési sérülést okozhat. A elmúlt időszakban a hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumában végzett vizsgálatok alkalmával 22 öngyújtóból összesen 8 (36 %) bizonyult veszélyesnek, a veszély oka 5 esetben származott a termék formatervéből, míg 3 esetben a konstrukcióból.

A termékkört a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja, anem biztonságos készülékek esetében elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

Kövessen minket a Facebookon is!