Július 30. kedd, Judit, Xénia
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Magyar kutatási eredmények az amerikai rákkongresszuson és a svéd Karolinska Intézetben-A deutériummegvonás kutatásának nemzetközi sikerei
Hírek, események 2014. június 23. 15:42

Magyar kutatási eredmények az amerikai rákkongresszuson és a svéd Karolinska Intézetben-A deutériummegvonás kutatásának nemzetközi sikerei

Az idei évben rangos szakmai rendezvényekre kapott meghívást dr. Somlyai Gábor kutató biológus, aki világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai, élettani jelentőségét a rákkutatásban. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója és kutatótársa, dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének 2014-es kongresszusán San Diegó-ban, ahol a legkiemelkedőbb tudományos eredmények kaptak bemutatkozási lehetőséget. Hasonló jelentőségű volt Somlyai dr. meghívása előadóként Svédország vezető orvostudományi intézetébe, a Karolinska Intézetbe.

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója és dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem (UCLA, Los Angeles) professzora 2014 áprilisában részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének (AACR) éves kongresszusán, San Diegó-ban. A világ legjelentősebb rákkongresszusán bemutatták a közös kutatások eredményeit, melyek a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul.

Az amerikai rákkongresszusra beküldött anyagokat minden évben szakmai bíráló bizottság vizsgálja meg. A szerepléshez a bizottság jóváhagyására és egy AACR tag személyes ajánlására van szükség, ennek köszönhetően kizárólag kiemelkedő tudományos színvonalú és jelentőségű eredmények, munkák kaphatnak bemutatkozási lehetőséget a konferencián. Szakmailag tehát igen komoly elismerésnek számít a terápiás célú deutériummegvonás eredményeinek elfogadása a világ első számú rákkongresszusára.

Az eseményen bemutatott poszteren Somlyai dr. és Boros professzor – más eredményeik mellett – ismertették a terápiás deutériumcsökkentés hatását műtétileg nem gyógyítható hasnyálmirigy-daganatos betegek esetében. Az eredmények szerint a várható túlélés 6-8 hónapról 39 hónapra nőtt azoknál a betegeknél, akik a deutériumcsökkentést a diagnózist követő 60 napon belül elkezdték  alkalmazni. Mindkét csoport megkapta a standard protokoll szerinti kemoterápiás kezelést, betegségük stádiumának megfelelően.

A konferencián bemutatott poszter itt tekinthető meg:

http://www.hyd.hu/documents/aacr-2014-poster-1426-somlyai-ddw.pdf

„A kongresszus - saját eredményeink bemutatásán túl - egyedülálló lehetőséget biztosított számunkra,hogy tájékozódjunkaz élvonalbelikutatásokról, és visszajelzést kapjunksaját kutatásieredményeinkről.Örömmel mondhatom el, hogy bemutatott poszterünk iránt jelentős volt a szakmai érdeklődés. A közelmúltban szintén megtisztelő meghívást kaptam a stockholmi Karolinska Intézettől is, ahol „Deuterium is the key element of a submolecular regulatory system in living organisms” címmel tartottam előadást a napokban. Ez a meghívás is jelentős szakmai elismerése a deutériummegvonás több mint 20 éves kutatásainak, és megnyitja a tudományos együttműködés lehetőségét a rangos intézet kutatóival”–mondja dr. Somlyai Gábor, a HYD vezető kutatója.

Az AACR éves kongresszusát, a világ legnagyobb szakmai jelentőségű rákkongresszusát, immár 105. alkalommal rendezték meg 2014-ben. A konferencia több mint18 000kutatót, orvost, az onkológia területén dolgozó szakembert vonzotta világ minden tájáról. A rendezvény a legfontosabb rákkutatásieseménynek számít, ahola szigorú szakmai elővizsgálat miatt kizárólag a legújabb éslegjelentősebb kutatásiésklinikaieredmények, fejlesztések mutatkozhatnak be.Tudományos szempontból igen nagy rangot jelent, hogy dr. Somlyai Gábor és Boros G. László professzor kutatási eredményeit elfogadta az AACR tudományos bizottsága.

Kövessen minket a Facebookon is!