Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. június 26. 08:25

Napi Evangélium: „A mennyek országába nem jut be mindenki, aki azt mondja nekem: Uram!”

Napi Evangélium: „A mennyek országába nem jut be mindenki, aki azt mondja nekem: Uram!”
Abban az időben Jézus így fejezte be a hegyi beszédet: „A mennyek országába nem jut be mindenki, aki azt mondja nekem: Uram! Uram! Csak az, aki mennyei Atyám akaratát cselekszi. Azon a napon sokan mondják majd nekem: Uram, Uram! Hát nem a te nevedben prófétáltunk? Nem a te nevedben űztük ki az ördögöket? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? Én akkor kijelentem majd nekik, hogy nem ismertelek soha benneteket. Távozzatok színem elől, ti, gonosztevők! Mert mindaz, aki meghallgatja szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Aki viszont hallgatja szavaimat, de nem követi azokat, ahhoz az ostoba emberhez hasonlít, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, nekizúdult a háznak; az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.” Ezzel Jézus befejezte a hegyi beszédet. A népsokaság elragadtatással hallgatta tanítását, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, nem pedig úgy, mint az ő írástudóik. Mt 7,21-29

Elmélkedés:

A kifejezés köznapi értelmében Jézus nem volt a szavak embere. Értett az emberek nyelvén, beszédeinek volt mondanivalója, közérthetően adta elő tanítását, mindig az igazságot hirdette, oly megragadóan beszélt, hogy tanítása miatt nagy tömegek hallgatták őt, de mégsem mondhatjuk, hogy csupán a szavak embere volt. Sokkal inkább volt a tettek embere. Szavai, tanítása mögött megérezték hallgatói a rendkívüli isteni erőt, de még inkább megtapasztalták cselekedeteiben. Tőlünk, követőitől is azt várja, hogy ne csupán szavainkkal valljuk meg szeretetünket iránta, hanem bizonyítsuk is cselekedeteinkkel. Azt kéri, hogy ne csak elhiggyük üdvösségre vezető tanítását, hanem valósítsuk is meg azt életünkkel.
Ennek szemléltetésére mondja el a homokra és a sziklára épített ház esetét. A példabeszéd azt a kérdést veti fel, hogy ki Jézus igazi tanítványa. A tanítványi élet, a krisztusi élet egyik eleme a hit. Jézus a követésére hívja meg az embereket, de ez lehetetlen, ha valaki nem bízza rá életét, nem hisz őbenne. Emellett cselekedetekre indít a hit. Az okos és bölcs ember tehát hittel hallgatja Jézus szavait és az iránta való szeretetből a hallottak szerint él és cselekszik. A keresztény ember élete éppen ezért a hit és a szeretet mindennapi megvalósítására, megélésére irányul.
Hogyan hallgatom Jézus szavát? Megvalósítom-e a hallottakat? Milyen hatást gyakorol rám és mire indít Jézus szava?
© Horváth István Sándor

Imádság:

Urunk, Jézus Krisztus! Neved megvallása a te személyedhez és az általad létrehozott közösséghez, az Egyházhoz kapcsol minket. Miként az apostolok azon fáradoztak, hogy igehirdetésükkel megismertessék a te nevedet, a te személyedet az emberekkel, ugyanúgy nekünk is életünk példájával kell dicsőséget szereznünk neked. A te nevedben szeretnénk cselekedni, hogy így az üdvösség megvalósulását szolgáljuk a világban. Neved megvallásával kifejezzük, hogy az üdvösségre törekszünk.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház