Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. július 1. 09:57

Új típusú retard NPK források fejlesztése

A Pilze – Nagy Kft. 88.603.264 forint összköltségvetésű beruházásban új típusú retard NPK forrás fejlesztést hajtott vérge a “Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” programban az Új Széchényi Terv Keretében.

A kifejlesztésre került prototípus az alábbi négy kiemelkedően fontos problémára nyújt megoldást:

  • A szintetikus NPK források, mint tápanyagforrás során gyakrabban alkalmazott ásványi anyagok, vízoldékonyak, a talajban növények általi felhasználhatósága igen rövid,  a mélyebb rétegekbe gyorsan bemosódnak.
  • A fentiek ellensúlyozása miatt folyamatos, egész szezont lefedő adagolásuk nehezen kivitelezhető, nagyobb mennyiség adagolása esetén hatása akár mérgező is lehet.
  • Környezetvédelmi alkalmazásnál, talajmeditáció esetén, a szennyezett talajszegmensbe juttatott, oldott NPK-k problémája, hogy  a talajvíz elmossa. A baktériumok nagyon gyorsan felhasználják, így ezen a területen is rendkívül nehezen megoldható a folyamatos, állandó NPK koncentráció biztosítása.
  • A piacokon jelenleg elérhető NPK források rendkívüli magas áron érhetők el, mert jelen pillanatban ezek az anyagok csak szintetikusan állíthatók elő.
  •  

A beruházáshoz a vállalkozás 56.970.359 forint támogatást nyert el az Új Széchényi Terv segítségével.

Kövessen minket a Facebookon is!