Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. július 4. 08:46 | Szerző/forrás: http://uj.katolikus.hu/

Napi Evangélium: „Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”

Napi Evangélium: „Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”
Abban az időben: Amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámnál ülni. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus Máté házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok és megkérdezték tanítványait: „Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot! Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” Mt 9,9-13

Elmélkedés:

„Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket” (Mt 9,13) – mondja Jézus a mai evangéliumban azoknak, akik helytelenítik, hogy betér Máté házába. Istennel való kapcsolatunk egyik eleme, hogy beismerjük bűneinket, mert ha tökéletesen jónak tartjuk magunkat, nem tud mit kezdeni velünk. Esendőségünk és gyengeségünk megvallásának nem az a célja, hogy még jobban elkeseredjünk vagy elveszítsünk önbizalmunkat, de nem is azt jelenti, hogy szerencsétlenek vagyunk és azok is maradunk, mert nincs már reményünk a jobb életre. Éppen ellenkezőleg: Isten előtt azért valljuk meg bűneinket, mert él bennünk a remény, hogy ő nem akar meghagyni a bűnös állapotban, hanem fel akar minket emelni.
Ennek a lelki felemelkedésnek az első lépése a bűnbánat. Az irgalmas Jézus ma hozzánk fordul, és minket bűnösöket, bűnbánókat hív, miként egykor meghívta Mátét. Egy vámost, egy pénzbeszedőt hívott meg, akit mások bűnösnek tartottak foglalkozása miatt. Az Úr betér a mi házunkba, a mi otthonunkba is, ahogyan betért Máté házába. S miként Máté életét megváltoztatta e találkozás, ugyanúgy az én életemet is új irányba állítja. Mit teszek, ha megszólít, meghív engem az irgalmas Jézus?
Az őszinte bűnbánat fogalmazódik meg a szentmisén, amikor ezt imádkozzuk: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem.” Bűneim ellenére Jézus be akar térni hozzám.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk, hogy gyermekek és felnőttek egyre jobban megértsük: szükségünk van arra, hogy világos ismereteink legyenek, de csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház