Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. július 6. 12:53

Polgármester-jelölt alpolgármester

Polgármester-jelölt alpolgármester
Június 24-e óta Szemereyné Pataki Klaudia vezeti Kecskemétet, a város önkormányzatát. Az alpolgármester asszony az őszi helyhatósági választásokig polgármesteri hatáskört lát el. A közeljövőről és a távoli tervekről kérdeztük Szemereyné Pataki Klaudiát, akinek jó esély van arra, hogy - a város történetében nőként először - a következő négy évben is ő legyen Kecskemét polgármestere. - Dr. Zombor Gábor a legutóbbi közgyűlésen bejelentette, hogy elkezdi az egészségügyi államtitkári munkát, ezért a polgármesterségről lemond, és az őszi választásokig ön, mint általános helyettese - a jogszabályoknak megfelelően - látja el a polgármesteri feladatokat. Ugyanezen a napon volt a Fidesz jelölő ülése, ahol Zombor Gábor önt javasolta polgármester-jelöltnek, és ezt a tagok egyhangúan elfogadták. Tervez-e nagy változtatásokat a közeljövőben?

- Dr. Zombor Gábor azt mondta, azért javasolt engem polgármester-jelöltnek, mert bennem látta az elmúlt két ciklus munkájának folyamatosságát. Minden személycsere természetesen változásokkal jár, de nagyon fontos, hogy ezek csak akkor érik el a célt, ha a megfelelő pillanatban lépjük meg őket. Most először is le kell zárni ezt az önkormányzati ciklust. Ezzel párhuzamosan jelentkeznek az új kormány tevékenységével összefüggő feladatok, amelyek nagy lehetőségeket nyitnak meg Kecskemét előtt. Gondolok itt például arra, hogy a vidékfejlesztési államtitkárság ideköltözésének köszönhetően, erősödhet a megye agráriuma, élelmiszeripara, hangsúlyosabb szerepet kaphat a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara. Megnyílt az a lehetőség, hogy a magasan képzett fiatal munkaerő városunkban is el tudjon helyezkedni.

- Kecskeméten az ország szeme a magyar gazdaság fejlesztésében betöltött szerepe miatt.

- Valóban. A kormány most egy magasabb sebességi fokozatba akarja kapcsolni, és hosszú távon abban is akarja tartani a gazdaságfejlesztést. Kecskemét a hazai GDP jelentős részét adja, aminek előzménye, hogy helyben komoly tapasztalatokat szereztünk a gazdasági szereplőkkel való együttműködésben. Olyan szövetségeket kötöttünk, és olyan gazdaságösztönző intézkedéseket tettünk, amelyeknek köszönhetően a város komoly ipari központtá fejlődhetett. Továbbra is nagy a befektetői érdeklődés, növekszik az iparűzési adóbevétel. Ezeket az eredményeket kell megőrizni.

 

- Mi a következő lépés?

- Nagyon fontosnak tartom a gazdasági szereplők társadalmi felelősségvállalását. A polgármester úrral közösen gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként is sikerült számos eredményt elérni ezen a területen, hiszen a vállalkozások már most is jelentős támogatást nyújtanak a sportnak, a kultúrának, az ifjúságnak és a rászorulóknak egyaránt. Ez egyszerű matematika: minél jobb gazdasági környezetet teremtünk, annál nagyobb bevételek realizálódnak a cégeknél, és csak a nagyobb bevételből lehet áldozni szolidaritási, karitatív célokra, ahogy új munkahelyek teremtésére, magasabb bérekre is. Nyilvánvalóan nagyobb iparűzési adóra is csak így számíthatunk, amelyből finanszírozni tudjuk a jóléti szolgáltatásokat. A 2013-as évet már hárommilliárd forintos többlettel zárta a város, így az évente befolyó hétmilliárd forint iparűzési adóbevétel arra ad lehetőséget, segítséget, hogy most már a jóléti szolgáltatásokat kiterjesszük, illetve kielégítsük azokat a lakossági igényeket is, amelyekre az elmúlt években még nem volt lehetőség. Feltétlenül nagyobb figyelmet kell fordítani a városrészek eltérő adottságaira, a speciális igényekre, a közterületek folyamatos fejlesztésére.

Kövessen minket a Facebookon is!