Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. augusztus 5. 08:27

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény augusztusi programjai

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.) megküldte 2014. augusztusi programjait, melyet örömmel osztunk meg olvasóinkkal.

Program

 

A Fonó Zenekar koncertje

augusztus 29-én (pénteken) 19 órakor

A Fonó Zenekar Budapesten alakult, 1997-ben. Tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.

Belépőjegy: 800,-Ft

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

·     „Se pompa, se cifraság” - hímzett feliratos falvédők

A falvédők bemutatják az asszony és a férfi dolgát a családban, súlyos sorsfordulókat, a kisvárosi társadalom elvárásainak megfelelő viselkedést. Tükröződik bennük a régi élet kötöttségeitől való szabadulás óhaja és a jobb, polgárosultabb életmód utáni vágy.

A kiállításon látható több mint félszáz falvédőt a Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagából és egyéni gyűjtőktől válogattuk.

Látogatható szeptember 27-ig.

·                         Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

Polyák Ferenc (1945–2013) földműves családból származott. Gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

 Látogatható október 31-ig.

·      „Agyagból született”- örökség és újítás
 a fazekasságban

A közel kétszáz alkotás bemutatása nem a földrajzi tagolódás szerint történik, hanem a használat helye és az egyes tárgyak funkciója szerint. Bepillanthatunk többek között a tisztaszobák, a konyhák, a kamrák világába, de láthatunk példákat a fazekas munkák használatára a lakodalom, a vallásos élet vagy a gyerekjátékok területén is.

·     Hagyományos parasztviseletek

A kiállításon Magyarország különböző tájegységeiből komplett, autentikus viseletek és azok szakszerű leírásai láthatók.

Látogatható október 31-ig.

A Hagyományos parasztviseletek című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozások igényelhetők  További részletekről a honlapunkon tájékozódhat (www.nepiiparmuveszet.hu).

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 közöttdr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

Augusztusban nyári szünet!

BELÉPŐDÍJ: 500,- Ft, Kecskemét Kártyával 400,- Ft, kedvezményes: 250,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

A Népi Iparművészeti GyűjteményaMOZAIK múzeumtúra egyik állomása.

Kövessen minket a Facebookon is!