Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. augusztus 6. 08:09

IV. Balatoni Hattyú Road Show – augusztus 14–15.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén már negyedik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 14–15-én. Mivel a madarak befogására és jelölésére többnyire a Balaton emberek és a hattyúk által leginkább látogatott strandjain kerül sor, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Akik eljönnek, az egyik legizgalmasabb madárgyűrűzési akcióban vehetnek részt, mert a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.

A hattyúbefogás és -jelölés célja, hogy minél több egyedre kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj kóborlási szokásait.

A Hattyú Road Show-ra azért augusztus közepén kerül sor, mert ekkor jelentkezik a lúdalakúak különleges, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága – a lohosodás. Ez a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, amikor a madarak akár 6–8 hétre is röpképtelenné válnak! Ezért a vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken. Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb ilyen gyülekezőhely a Balaton.

A rendezvény helyszínein regisztrálók között az MME 20 db Hattyú Road Show pólót sorsol ki, amit a szerencsés nyertesek telefonos egyeztetést követően postán kapnak meg. Regisztrálni minden helyszínen az MME kollégáinál lehetséges a road show ideje alatt. Az első 500 regisztráló ajándék év madara hűtőmágnest kap.

 

Program
Csütörtök (augusztus 14.)

-         10.00 Balatonfüred, Tagore sétány eleje (Vitorlás tér)

(a legközelebbi díjmentes parkoló a Huray utcában, kb. 5 perc sétára található)

-         13.30 Révfülöp hajóállomás (Halász utca vége)

(a parkolás díjmentes)

-         16.00 Keszthely hajóállomás

(a parkolás díjköteles)

 

Péntek (augusztus 15.)

-         9.30 Balatonmáriafürdő hajóállomás

(a parkolás díjköteles)

-         10.30 Balatonfenyves strand (Balatonpart utca)

(a parkolás díjmentes)

-         11.30 Fonyód (Fonyódliget, Árpád part)

(a parkolás díjmentes)

-         12.30 Balatonlelle „Nagystrand” Virág utca vége

(a parkolás díjmentes)

-         15.00 Balatonfüred, Tagore sétány eleje (Vitorlás tér)

(a legközelebbi díjmentes parkoló a Huray utcában, kb. 5 perc sétára)

 

A rendezvényt a LUSH, a gyűrűzött madarak adatainak nyilvántartását pedig a T-Systems támogatja.

Kövessen minket a Facebookon is!