Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. augusztus 22. 08:09

A Szentföldért imádkozta Szentkúton a szentföldi oltárnál

Képgaléria
A Szentföldért imádkozta Szentkúton a szentföldi oltárnál
Mátraverebély-Szentkútra látogattak augusztus 20-án a magyar ferences rendtartomány meghívására hazánkba érkezett, különböző keresztény közösségekhez tartozó szentföldi egyházi személyiségek, köztük Joseph Jules Zerey jeruzsálemi melkita érsek, Grégoire Pierre Melki jeruzsálemi káld püspök, Melki Murad jeruzsálemi szír ortodox érsek.

A szentmise előtti katekézist a vendégek tartották a közel-keleti keresztények helyzetéről. Szóltak az Irakban és Szíriában tapasztalható és egyre erősödő keresztényüldözésről. Kérték a magyar hívek imáját, de kihangsúlyozták: az iszlám fanatikusokért, vagyis az üldözőikért is imádkozzunk, hogy emberebb emberek legyenek, és a térségbe visszatérjen a vallások és etnikai csoportok közötti béke.

A nemzeti kegyhelyre már előző este megérkezett az Esztergomból augusztus 15-én indult gyalogos zarándoklat mintegy háromszáz résztvevője, akik az éjszakai virrasztásuk során a ferences atyák kérésére a szentföld békéjéért imádkoztak.

A huszadikai szentmisén, melynek homíliáját Frész Timóteus mondta, a közel-keleti, Rómával egyesült egyházak papjai koncelebráltak, az ortodox résztvevők pedig imáikkal kapcsolódtak be a szertartásba. Utána a papság és a mintegy másfélezer hívő a gyóntatóudvarhoz vonult. Itt áll a felújított Penitencia-kápolna, melyben egy különleges oltár kapott helyet. A Nápolyban készült márvány alkotás a jeruzsálemi Szentsír-bazilikában, Jézus keresztre feszítésének helye közelében  szolgálta a liturgiát közel egy évszádig. A szentföldi ferences kusztódiának köszönhetően ez az oltár az egyik ékessége lett a Majsai Mór ferences szerzetes, magyar szentföldi biztos buzgólkodása nyomán a második világháború előtti években épülő hűvösvölgyi Szentföld-templomnak. Mikor ezt a templomot 1951-ben államosították, az oltárt kimenekítették, és a Margit körúti rendházban megőrizték.

Kálmán Peregrinszentkúti kegyhelyigazgató most az oltárt restauráltatta, és a Penitencia-kápolnában helyezték el. Ennél az oltárnál imádkoztak a Jeruzsálemből érkezett püspökök és klerikusok, valamint a magyar ferencesek a szentföldi keresztényekért, mindenki a saját nyelvén és rítusa szerint, majd egy-egy gyertyát helyeztek el a kápolnában. A szertartás a Christus vincit, christus regnát eléneklésével fejeződött be, abban tudatban, hogy a Krisztust követőknek minden a javára válik, illetve hogy az üldöztetések ellenére a végső győzelem Krisztusé.

Kövessen minket a Facebookon is!