Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 1. 15:00

VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále GYERMEKEK

VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále GYERMEKEK
„Isteni gyermek” – „Isten gyermekei vagyunk” címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez

A kiállítás tematikája: 2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választottuk, 2005 tavaszán pedig a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatait „adtuk fel”. 2009/2010-ben az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, majd legutóbb, 2013 tavaszán pedig az angyalok. Ezúttal a gyermekek lesznek a főszereplők, az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program. A forrást ezúttal sem csupán a Biblia jelenti, bár Jézus gyermekségtörténete, akarácsonyi ünnepkör, amely a megtestesülés (incarnatio) misztériumát idézi fel számunkra minden évben, vagy az olyan közismert kijelentések, mint például „A Lélek maga tesz tanúságot lelkünkben, hogy Isten gyermekei vagyunk.” (Róm 8,16), illetve „Hagyjátok csak a gyermekeket, ne akadályozzátok meg őket, hadd jöjjenek hozzám, hisz ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14) jól körülhatárolják a keresztény kultúra, teológia gyermekekkel kapcsolatos nézeteit. Hagyományos forrásoknak számítanak egyes szentek legendái is, melyekben gyermekek, vagy éppen saját gyermekkori mivoltuk tölt be fontos szerepet (pl. Aprószentek, Assisi Szent Ferenc, Néri Szent Fülöp, Kalazanci Szent József, Lourdes-i Szent Bernadett, Szent Kristóf, Szent Sztylianosz). De természetesen most sem csupán illusztrációkat, a téma eddigi feldolgozásain alapuló műveket, hanem a saját korunkra reflektáló, aktuális utalásokat rejtő alkotásokat várunk. Műfaji megkötöttség ezúttal sincs, az objektektől a táblaképekig, a kerámiától az ötvösművészeti alkotásokig szeretnénk, ha minden műfaj és technika megjelenne a kiállításon. Egyenlő és őszinte örömmel fogadjuk a különböző irányzatok képviselőit, ahogy a figurális, a nonfiguratív és az absztrakt műveket is.

A kiállítás helyszíne és időpontja: A kecskeméti Cifrapalota (Rákóczi út 1.) földszinti termei 2015. március 14 – május 17. között.

A művek beadásának helye és ideje: Várhatóan január utolsó hetében lesz, s Budapesten és Kecskeméten egyaránt, de csak később jelöljük ki a pontos helyszíneket és időpontokat a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján! (Ha valaki tudna segíteni budapesti, vagy más magyar nagyvárosi helyszín biztosításában, esetleg a szállításban is, január végi időpontban, kérem hívjon fel a 30/287-2549-es számon.)

A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, videó installációval egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott műveket csak megfelelően keretezve fogadjuk el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania. A Budapesten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130x170 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket Kecskeméten lehet beadni. A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal + szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el anyagi okok miatt.) Az adatlap letölthető a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján! Az adatlap alsó és felső felének kitöltése után kettévágandó, az egyik példány az alkotóé, míg a másik a múzeumé lesz.

Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása és a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2013. február 2.)

Beadható művek száma: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt minden alkotó csak 1–1 alkotást adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, ha az tartalmilag lehetséges.

Katalógus: A kiállítás megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, megköszönjük, ha valaki reprodukciót is tud mellékelni.

Információ: Érdeklődni a biennále kurátorától, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől lehet az alábbi telefonszámokon (76/480-776; 30/287-2549) és email címen ([email protected]). Postacím: 6000 Kecskemét, Cifrapalota, Rákóczi út 1. (Zárójelben mindenképpen írja rá a nevemet, vagy a kiállítás megnevezését!)

Kövessen minket a Facebookon is!