Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2014. november 12. 14:14

Tradíció és korszerűség a Famíliatésztákban

Képgaléria
Tradíció és korszerűség a Famíliatésztákban
A hagyománytiszteletet ötvözi a modern technológiával és a legkorszerűbb táplálkozástudományi ismeretekkel a mezőberényi Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. A nagy múltú cég a száraztészta készítés tradíciójára építő, 1992-ben indult családi vállalkozásból nőtt ki, és havi termelési kapacitása mára meghaladja a 250 ezer kilogrammot.

Természetesen hosszú út vezetett idáig a HACCP rendszer bevezetésétől a professzionális gépsorok üzembe helyezésén, üzemcsarnokok felépítésén át a megrendelések folyamatos emelkedéséig.  E mögött persze az a megrendelői és a vásárlói igényekhez való szüntelen és folyamatos, rugalmas alkalmazkodás áll. 

Ahogy Kovács Lajos ügyvezető fogalmaz: a technikai fejlesztések időszakát a termékfejlesztés fókuszba állítása követte. Így 2010-től folyamatosan bővül a Famíliatészta termékpalettája. Előbb a régi idők házias ízeit és formáit kapták vissza a háziasszonyok. Ennek kapcsán számos beruházás is szükségessé vált, a kibővült kapacitás pedig szükségessé tette a SAP Business One vállalatirányítási rendszer bevezetését. Ennek segítségével XXI-dik századi, európai színvonalon hangolta össze termelési, értékesítési és kereskedelmi folyamatait a cég.

A vásárlók körében ismert és kedvelt 8 tojásos (Prima) száraztészták, a 4 tojásos (Classica), az 5 tojásos (Speciale), a durumbúza őrleményből, tojás hozzáadása nélkül készült (Italiana) termékek mellett – az innovatív termékfejlesztő munka eredményeként – nemrégiben további tagokkal bővült a paletta, Vitale fantázianévvel.

A Vitale termékek között helyet kaptak a kalciummal és D-vitaminnal dúsított 4 tojásos, a teljes kiőrlésű lisztből készült tojás nélküli és az 50 százalékkal csökkentett szénhidráttartalmú, szintén tojás hozzáadása nélkül készült tészták is.  Mindkét új terméket a Mintamenza program célkitűzése és hitvallása inspirálta. Jelenleg is fejlesztés alatt áll egy 95%-kal csökkentett szénhidráttartalmú száraztészta, amit a közeljövőben szeretnének megismertetni a tudatos táplálkozás híveivel.

A Famíliatészta Kft. termékpalettájának összeállításakor a fogyasztói igényeket és a legfrissebb táplálkozástudományi eredményeket tartja szem előtt. Száraztésztáit 100 százalékban magyar, ellenőrzött alapanyagokból, tésztaliszt és friss tojás felhasználásával, a mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek mellőzésével állítja elő. A tésztapiacon jelenleg az egyik legszélesebb portfolióval rendelkezik az innovatív, magyar tulajdonú vállalat.

Kovács Lajos ügyvezető szerint ezt egyfajta küldetésének tekinti a cég, tekintettel arra, hogy a Famíliatészta Kft. árbevételének 60 százaléka a hazai piacról származnak, és a vállalat a közétkeztetésben is jelen van a kezdetektől. Ennek kapcsán csatlakoztak a Mintamenza programhoz, amelynek eredményei termékfejlesztésük alapbázisa.  A Famíliatészta küldetése – mondja az ügyvezető – hogy a magyar lakosság egészségi állapotának javításához a saját eszközeivel hozzájáruljon. Ennek fontosságára rámutatnak a Nemzetközi Tészta Szervezet (IPO) felmérései, miszerint egy magyar ember átlagosan 7,5 kg száraztésztát fogyaszt el évente, ami az országos fogyasztást tekintve mintegy 74 ezer tonnát jelent. Mivel azonban már egyre többen próbálnak tudatosan és egészségesen táplálkozni, egyre nagyobb igény mutatkozik a megfelelő tápanyagtartalmú tészták iránt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház