Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2014. november 26. 07:57

A Vonósnégyes Varázslatos Világa

Miközben a kvartett muzsika külföldön óriási népszerűségnek örvend, Magyarországon szinte teljesen eltűnt a koncertpódiumokról. Ezért határozták el a művészek, hogy országos turnéra indulnak, melynek célja, hogy a vonósnégyes hazánkban is újra ismert és kedvelt műfaj legyen, hogy a közönség felfedezhesse és megízlelhesse azt az igazi örömzene hangulatot, amiért annak idején ezek a művek megszülettek.

Rendhagyónak tekinthető a Kelemen Kvartett első országos koncertkörútja, hiszen arra, hogy egy vonósnégyes műsorával bejárja Magyarország városait, a rendszerváltást követően még nem került sor hazánkban.

Az együttes tagjai számára ez a turné misszió.

„A magyarországi turné nagyon fontos számunkra. Az ember a hazájától kapta mindazt, amit tud, a mestereknek és annak a légkörnek köszönhetően, ami körbevesz minket. Amikor a vonósnégyessel már komoly, nagy sikereket értünk el a világban, úgy gondoltuk, muszáj visszaadnunk valamit abból, amit ettől az országtól kaptunk, és valamilyen módon meg kell találni azokat a csatornákat, amivel ezt a műfajt itthon ismét népszerűvé tehetjük. Ez egyrészt kötelességünk, másrészt szívügy.” (Kokas Katalin)

A nyolcállomásos koncertkörút hét állomása októberben illetve decemberben valósul meg.

Helyszínek:

Október 6.    18.00             Hódmezővásárhely, Református Ótemplom

Október 7.    19.00             Debrecen, Debreceni Egyetem Aula

Október 9.    18.00             Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, 

                                               Munkácsy Szalon

Október 15.    19.00            Pécs, Kodály Központ

December 1. 19.00           Kecskemét, Református Újkollégium

December 2.19.00         Zalaegerszeg, Városi Hangverseny-és Kiállítóterem

December 4. 19.00          Gyula, Gyulai Várszínház Kamaraterem  

Az első fellépésre még augusztus 3-án a Művészetek Völgye programsorozatában került sor. A kapolcsi katolikus templomban megtartott est különlegessége volt, hogy első alkalommal lépett színpadra az együttes új tagjaként Varga Oszkár.

A turné alatt a vonósnégyes 2800 km-t utazik Magyarország különböző városai között.

A kvartett felállása a koncertkörút során:

Kelemen Barnabás- I. hegedű

Kokas Katalin- II. hegedű / brácsa

Varga Oszkár - II. hegedű / brácsa

Fenyő László– cselló

„A vonósnégyes irodalom kilencven százaléka nem hivatásos kvartetteknek íródott, hanem zeneszerető: hegedülni, brácsázni, csellózni tudó, műkedvelő vagy profi zenészeknek, akik egyszerűen csak élvezték a közös zenélést. Brahms, Mendelssohn mind-mind örömzenélésre írt, amit egy kicsit elfelejtettek a XX. század második felében. Mi a zenélésnek ilyetén örömét próbáljuk visszahozni.” (Kelemen Barnabás)

Az esti koncertek előtt az együttes tagjai egy órás matinékoncertet adnak a fiataloknak, melyen szabadon beszélgetve vezetik be őket a komolyzene és a kvartettmuzsika rejtelmeibe. A diákok megismerkedhetnek a hangszerekkel, ízelítőt kapnak az esten felcsendülő művekből, egy-egy zenei részt különböző interpretációkban is meghallgathatnak, ezáltal bepillantást nyerve a zenedarabok értelmezésének titkába.  

Kövessen minket a Facebookon is!