Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2014. december 8. 08:43

Elhunyt Szabó József nyugalmazott kecskeméti tűzoltóparancsnok

Rövid lefolyású, gyógyíthatatlan betegségben, 68 éves korában, december 3-án elhunyt Szabó József tűzoltó ezredes, Kecskemét egykori tűzoltóparancsnoka.

December 11-én, csütörtökön, 13 órakor kísérik utolsó útjára a kecskeméti református temetőben.

Szabó József 1946-ban született a Tolna megyei Bátaszéken. 1972. június 1-jén szerelt fel vonulós tűzoltónak a Bajai Városi Tűzoltóparancsnokságra. Még ez év szeptemberében nappali tagozaton megkezdte tanulmányait a Tűzoltótiszti Iskolán. Az iskolát kitűnő eredménnyel végezte el. Végzés után a tűzmegelőzési tanszéken dolgozott, mint kiemelt főtanár.

1975-ben került vissza a küldő megyébe, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltóparancsnokság állományába, mint kiemelt főelőadó. A következő évben már a megyeszékhelyi tűzoltóság parancsnokhelyettese, 1981-ben megbízott, 1982. november 1-től 2004. december 15-ig kinevezett parancsnoka. Időközben levelező tagozaton elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola igazgatásrendészeti szakát.

24 évig állami tűzoltóként tevékenykedett, majd 1996 júliusától a tűzoltóság a megyeszékhelyi önkormányzat költségvetési intézményeként működött, ami megsokszorozta a gazdálkodással kapcsolatos feladatait.

Parancsnoki ténykedése alatt, hathatós támogatásának köszönhetően a parancsnokság illetékességi területén 5 önkéntes /ma önkormányzati/ tűzoltóság alakult. Ennek következtében jelentős mértékben javult a megye északi részének mentő tűzvédelmi ellátása. Több mint két évtizedes parancsnoki működése során számos IV-es és V-ös riasztási fokozatba tartozó tűz oltását irányította. Az 1991-ben megalakult Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége 1998-ban elnökké választotta, amit 2002-ig töltött be.

Sikeres szakmai munkája elismeréseként 1997-ben ezredessé léptették elő, 2001-ben pedig kiérdemelte a tűzoltósági főtanácsosi címet. 32 éves tűzoltói pályafutása alatt több mint húsz esetben részesült elismerésben. Birtokosa volt a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének és a Szent Flórián érdemjelnek.

Nyugállományba vonulása után a lajosmizsei és a tiszakécskei önkéntes tűzoltóságok munkáját segítette a tagság vállalásával. Több éven keresztül a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltószövetség alelnöki tisztét látta el társadalmi munkában.

Kövessen minket a Facebookon is!