Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2014. december 13. 22:29 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

A Hunyadiakról a Hunyadivárosban – Bán Mór előadása a kollégiumban

Képgaléria
A Hunyadiakról a Hunyadivárosban – Bán Mór előadása a kollégiumban
Író-olvasó találkozót tartottak a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Fiúkollégiuma, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Hunyadivárosi részönkormányzata közös szervezésében. A találkozón Bán Mór: Hunyadiak című könyvének legújabb, hetedik kötetének „A félhold tündöklése” megjelenése kapcsán a Hunyadiak történelemben játszott szerepéről hallgathattak előadást az írótól a jelenlévők.

A kollégiumi esten a város több kollégiumából is megjelent érdeklődőket Pászti András önkormányzati képviselő és Lassú Gábor kollégiumvezető köszöntötte. Ezt követően Buda Ádám előadásában Hunyadi korabeli magyar és török zenéit hallgathattak meg a résztvevők, miközben megismerkedhettek a korabeli hangszerekkel, például a lant-és tekerőlantokkal. Az író-olvasó találkozón hunyadi korabeli katonai öltözetben Vajda Rudolf és Kun Attila hagyományőrzők is megjelentek és fegyverbemutatót tartottak.

Bán Mór előadásában hangsúlyozta, hogy magyar történelem számos, nemzetközi mértékkel is híres hősöket, európai történelemformáló nagyságokat képes felsorakoztatni. A magyar nép hőstetteit zengték Európa szerte akkoriban is, manapság pedig a külföldi, amerikai katonai egyetemen tanagyagként szerepelnek a magyar vitézek. Ehhez képest, míg a környező országokban számos történelmi film készült saját hőseikről, addig nálunk negyvenhat évvel ezelőtt készült el az utolsó történelmi nagyjátékfilm a magyarok hőstettéről, pedig a könyvek mellett szükség lenne filmekre is. Bán Mór élvezetes előadásában a Hunyadiak korszakának számos történelmi pillanataiba nyújtott érdekfeszítő betekintést a diákoknak.

Leviczky Cirill a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola igazgatója szerint nagyon hasznosak az ehhez hasonló találkozók. A mai fiatalok itt kaphatnak olyan impulzusokat, amelyek hazánk és Európa történelmét megkedveltetik a fiatalokkal. Bán Mór előadása és könyvei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy történelemmel, mint tanagyaggal is többet foglalkozzanak az iskola diákjai.

Az író-olvasó találkozó a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Fiúkollégiuma által elindított Hunyadi projektbe illeszkedve valósult meg.

A tevékenységet elindító pedagógus Keszthelyi József tájékoztatásában elhangzott, hogy a fentiek részét képezi, egy olvasóverseny, mely során a Bán Mór Hunyadiak című könyvét dolgozzák fel. A versenyen történő részvételi szándékát eddig, a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Széchenyi Városi Kollégiumának mindkét telephelye, (a Szent-Györgyi Albert Középiskola tanulói és a Széchenyi István Középiskola tanulói) valamint a Táncsics Mihály Középiskolai Kollégiuma tanulói jelezték.

A Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Fiúkollégiuma várja még további kollégiumok jelentkezését is.

Bán Mór jó hangvételű, érdekfeszítő előadásán valamennyi kollégium versenyen résztvevő diáksága, tanárai és vezetői érdeklődve hallgatták, a diákok első kézből, az írótól szerzett benyomásoktól kisérve még nagyobb kedvet kaptak az olvasásához. A verseny döntőjét jövő év február végén tartják, ahol is a diákoknak a könyvről szerzett ismeretek beszámolója mellett esszé jellegű előadásokat kell tartaniuk a Hunyadiak koráról. A projekt zárásaként a tervek szerint jövőre valamennyi résztvevő nándorfehérvári kiránduláson vesz majd részt.

A várnai hadjáratról szól Bán Mór Hunyadi-sorozatának hetedik kötete

Pénteken mutatták be Bán Mór Hunyadi-sorozatának hetedik kötetét a budapesti Alexandra Pódiumon. A félhold tündöklése című regény Hunyadi János sorsdöntő várnai hadjáratát állítja a cselekmény középpontjába.

A Hunyadi János élettörténetét feldolgozó regénysorozat hetedik kötete egyetlen esztendő, 1444 történéseire koncentrál, így sokkal sűrűbb és feszesebb lett mint az előző részek - mondta el a könyvről az MTI-nek a Kecskeméten élő Bán János, aki Bán Mór álnév alatt írja a Hunyadi-sorozatot.

Az író elmondása szerint 1444 olyan sorsdöntő év volt, amikor megváltozhatott volna Európa sorsa. A Magyar Királyságot nyugati szövetségesei feltüzelték a törökök ellen, azonban csalárdságuk miatt elbukott a várnai keresztes hadjárat, amely magával hozta az oszmán uralom megszilárdulását a Balkán-félszigeten. A történelmi hűségre minden részletében törekvő regény a hadjárat előzményeit és drámai eseménytörténet egy krimi izgalmával igyekszik feldolgozni - magyarázta Bán János.

Az író szerint a sorozat hetedik részére sem változott jelentősen a kezdetektől kitűzött cél: olyan izgalmas, befogadható, de mégis rengeteg információval szolgáló regényfolyamot írni, amely hűen mutatja be a kevéssé ismert és a magyar történelem későbbi alakulásának szempontjából is sorsdöntő 15. századot.

Bán János elmondta azt is, hogy fontosnak tartja a regényeken keresztül érzékeltetni olvasóival a történelem ismétlődését, hiszen Magyarország mai vezetőinek ugyanazoknak a dilemmákkal, problémákkal és konfliktusokkal kell szembenézniük, mint a 15. századi elődeiknek.

A regénysorozat szerzője kitért arra is, hogy a korábbi részekkel ellentétben - amikor Hunyadi János ifjúkorára vonatkozó forráshiány miatt sok mindent az írói fantáziának kellett kipótolnia - a legújabb regény már a magyar, lengyel és török történetírók műveiben is jól dokumentált történelmi eseményeket vesz alapul. Bán János elmondása szerint ez korántsem korlátozta írói szabadságában: a számtalan történelmi karakter és esemény regényes feldolgozása önmagában is rendkívül izgalmas feladatot jelentett számára.

Az író saját bevallása szerint arra a legbüszkébb, hogy a tízkötetesre tervezett regénysorozattal hozzájárulhatott a magyar történelmi regény újból népszerűvé válásához. Az első kötetből már a 10. kiadás készül, az újabb részek is folyamatos utánnyomás alatt állnak, mondta el.

Bán János a magyar történelmi regény hagyományait megteremtő klasszikusokhoz - köztük Gárdonyi Géza, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán műveihez - való viszonyáról elmondta, hogy mindenképpen szeretné tovább vinni azok történelemhez való hozzáállását. Ugyanakkor a Hunyadi-sorozat nem romantikus vagy ifjúsági regényekből áll, sokkal inkább \"korhatáros\" művekből, amelyekből nem marad ki a szexualitás, az erőszak és brutalitás ábrázolása sem. Ilyen értelemben Bán János inkább \"filmszerűnek\" nevezte a regénysorozatot.

2012 őszén került napvilágra hír, amely szerint kanadai-magyar koprodukcióban készül mozifilm Hunyadi János életéről a Bán Mór-regények alapján. Az író elmondása szerint a film forgatókönyvén most végzik az utolsó csiszolásokat. A film az író reményei szerint az 1968-as Egri csillagok hagyományát vinné tovább, és mai színvonalon, látványos formában - számítógépes trükkökkel és statiszták százaival - mutatná be Hunyadi János életútját.

Kövessen minket a Facebookon is!