Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. január 10. 13:29 | Szerző/forrás: Forrás: hiroshir.hu

Amikor belassul a NAV és kegyesebb az igazságszolgáltatás

Számtalan parlamenti interpelláció, jó néhány újságcikk, és megannyi feljelentés. Adócsalás, és más bűncselekmények, egyetlen gyanúsítottal, nyomozás tyúklépésben, az óra ketyeg. A kiskunhir.hu pletykák nyomába ered, hogy megtudjuk, mi igaz, és mi nem a kecskeméti KSE Kft „pénzkitalicskázós” botránya kapcsán. Riportsorozatunkban némiképp megfordítjuk a sorrendet, kezdjük a büntetőeljárás részleteivel.

Az ügy még Zombor Gábor polgármestersége idején indul, mikor Kecskemét város jelenlegi polgármestere még csak alpolgármester volt. A kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft. könyvelésében nem tiszta tételeket talált a cég felügyelőbizottságának tagja, Nagy Péter. Már az iratok betekintéséhez nagyon nagy harcot kellett folytasson Nagy, és mikor erre lehetőséget kapott, másolatokat nem készíthetett, csak a telefonjával tudod néhány fotót készíteni.

Az Élet És Irodalom hasábjain Rajnai Attila publicista tollából megtudhattuk, Nagy akkor 17 darab szembeötlő kifizetett számlát talált, melyek nagy része készpénzes volt, de akadt közöttük átutalásos is, összesen 64 millió forintnyi értékben. A számlák különlegessége az volt, hogy a kibocsátója egy GLOBE-ÉP kft volt, aki a tevékenysége szerint építőiparral foglalkozott, ám a számlák mind reklámról, és egyéb marketing tevékenységről szóltak.

Nagy Péter jelezte Zombor Gábor akkori polgármester felé a tapasztaltakat, jegyzőkönyvet készített, melyet felügyelő bizottsági tagságáról szóló lemondásával együtt küldött meg Zombornak. Nagy ezzel meggyújtott egy kanócot, és akkor úgy tűnt, a végén nagy robbanás lesz. Zombor a jelentés nyomán egy könyvvizsgálót bízott meg az ellenőrzéssel, aki újabb szabálytalanságokat talált.

Most ugorjunk az időben úgy, hogy később visszatérünk a cselekménysorra.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2011. november 28-án rendelt el nyomozást a KSE Kft-vel kapcsolatban, adócsalás, és más bűncselekmények miatt. A jelenlegi kárérték – a NAV tájékoztatása szerint – több mint 120 millió forint, és az ügynek eleddig egyetlen gyanúsítottja van, a sértett pedig a központi költségvetés, azaz a magyar állam.

Zuschlag János…

Most többen felkapják a fejüket, „nah, ez a volt szoci bűnöző, hogy kerül ide?”. Sehogy… Zuschlagnak semmi köze ehhez a történethez. Az egykori politikus – kicsit elnagyolva – lenyúlt 75 millió forintot a magyar államtól, aztán évekig előzetesben ült, rabszáron hordozgatták mindenfelé, majd kapott hat és fél év letöltendőt, amit végig is csücsült. Mindezt úgy, hogy 51 millió forintnyi értékben kárenyhítést is alkalmazott, ennyit valahonnan visszafizetett az államnak. Mondjuk, ez senkit nem érdekelt, a bíróság nem engedte szabadlábon védekezni.

Aztán ott egy másik kiragadott példa, Simon Gábor, volt MSZP alelnök esete. Simon itt-ott bankszámlákon tartogatott több százmillió forintot, melyet „elfelejtett” bevallani, és a vagyonnyilatkozatában sem volt nyoma az összegnek. Tavaly márciusban rendelték el az előzetes letartóztatását, majd két hónap után házi őrizetbe került. A házi őrizet meghosszabbítására pont ma tett indítványt az illetékes ügyészség.

Hogy miért citáltam elő, ezt a két esetet? Hogy rámutassak, miként működik a büntetőeljárás jog Magyarországon. Aki olyan jellegű, vagy kárértékű bűncselekményt követ el (vagy fennáll a megalapozott gyanú), melynek börtönbüntetés lehet a vége, azt a hatóság igyekszik a felügyelete alatt tartani, részint, hogy az eljárás ideje alatt a terhelt rendelkezésre álljon, kizárják a szökés, elrejtőzés veszélyét, a tanúk befolyásolásának, vagy az eljárás meghiúsításának lehetőségét.

Az őrizetbe vétel, vagy az előzetes letartóztatás nem egy megelőlegezett büntetés, azonban időtartama beleszámít a majdani megítélt büntetésbe.

A KSE Kft ügyében folytatott nyomozásnak van ugyan gyanúsítottja, de csak egy. Vele szemben sem lett elrendelve sem őrizetbe vétel, sem pedig előzetes letartóztatás, ugyanis a NAV tájékoztatása szerint, nem álltak fenn a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések feltételei. Nem, nem álltak fenn.

Ki, kicsoda?

Hogy a fenti ügyben kik a résztvevők, ki tanú, ki gyanúsított, és kinek, mi köze még ehhez, későbbi írásunkból derül ki. Mint ahogy az is, hogy ki lassítja az eljárást. Mert ugyan szokásunk azonnal nekimenni a NAV-nak, és ebben az ügyben is nekik eshetnénk. Persze, most nem abból az aspektusból, hogy beszél-e angolul a főnökük, vagy ki van még rajta kívül kitiltva az USA-ból, hanem abból a szemszögből, hogy az egyéb iránt általában szélsebesen, és – amúgy helyesen – igen gyorsan reagáló NAV bűnügyi szolgálat, most miért is ilyen lassú, és miért is ilyen kegyes jelen ügy gyanúsítottjával.

Következő írásunkban „kicsomagoljuk” a BE-t, azaz a büntetőeljárásról szóló törvényt. Ebből szépen kiderül majd, hogy a NAV nyomozói pontosan úgy dolgoznak, mint a rendőrség bűnügyi szakágai, ők csak szerzik az adatokat, értékelik, de a nyomozás lépéseiről egy ügyész dönt.

kiskunhir.hu

(Forrás: hiroshir.hu)

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!