Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. január 10. 16:45

Embernek lenni jó, de a legnehezebb

Képgaléria
Embernek lenni jó, de a legnehezebb
Pályafutását jogi előadóként kezdte. Majd jogtanácsos, később osztályvezető lett. Harminchat évesen egy 1500 fős nagyvállalat vezérigazgatója, majd egyéni ügyvéd. Volt önkormányzati politikus, felügyelőbizottsági elnök, közéleti személyiség. Sikeres vállalati felsővezetőként Göncz Árpád köztársasági elnököt kísérte külföldi útjain. Sportolt, bejárta a fél világot, alkalmanként diszkózik. 2010 óta kizárólag egyéni ügyvéd. Ő dr. Szabó Attila.

Mindig ügyvéd akart lenni? Voltak más álmai is?

   - Színjeles eredménnyel végeztem el az általános iskolát a 60-as évek legvégén. Eredményeim alapján a kecskeméti Katona József Gimnáziumot céloztam meg – annál is inkább, mert két testvérem is itt tanult. Abban az időben családom egyik barátja, aki közismert, népszerű ügyvéd volt Kecskeméten, tudott az én pályaválasztási szándékomról. Maga is azt tanácsolta, hogy a „Katonát” válasszam, hiszen jó alapot kapok ott későbbi tanulmányaimhoz, majd menjek ügyvédnek, ha eredményeim lehetővé teszik – emlékszik vissza életpályája kezdetére dr. Szabó Attila. Másodjára sikeresen felvételiztem a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karára. Jogi tanulmányaim befejezésével „ügyvédbojtár” akartam lenni, de akkoriban sehol nem volt számomra hely. A Közép-magyarországi Pincegazdaságnál kezdtem dolgozni jogi előadóként. A szakvizsga után jogtanácsos, majd osztályvezető jogtanácsos lettem. A rendszerváltás idején közreműködésemmel alakult a cég részvénytársasággá Kecskemétvin Rt. néven, ahol az akkori vezérigazgató igazgatási és vállalkozási igazgatóvá nevezett ki. 1992 nyarán a részvényesek vezérigazgatóvá választottak a Kecskemétvinnél. 1997-ben megszűnt a cég, azóta egyéni ügyvédként tevékenykedem. Ezzel megvalósult az egyetlen gyermekkori álmom – közel harminc év után. A szocialista rendszerben nem volt könnyű ügyvédi pályára kerülni – magyarázza a hosszú „várakozás” okát. Jelenleg elsősorban gazdasági joggal foglalkozom, de szeretem az embereket, ezért a családjog sem áll tőlem távol.

Ön szerint van eleve „halott” ügy? Vagy csak az illető ügyfél választott rossz ügyvédet…

   - Ha az ügyfél őszinte választott jogi képviselőjéhez, egy jól felkészült ügyvédnek néhány perc alatt el kell döntenie, mi „hozható ki” az ügyből. Vallom: nem szabad az ügyfeleket becsapni. Rögtön az elején el kell mondani a lehetőségeket. Ebben természetesen benne van az is, hogy a per adott esetben megnyerhetetlen. Például ha valaki gyilkosságot követett el, az illetőt nyilvánvalóan nem lehet felmentetni a bíróságon, legfeljebb a minősítésben lehet könnyítést elérni, de az emberölés tényét – ha bizonyították a hatóságok – nehéz megkérdőjelezni. Fontos, hogy az ügyvéd szakszerűen minősítse az adott ügyet, és a lehetőségekről tájékoztassa ügyfelét. Ha az ügyfél úgy látja, hogy választott jogi képviselőjével nincs megelégedve, választhat más ügyvédet.

Volt emlékezetes esete, nagy „sztorija”?

   - Sok nagy ügyem volt. Az egyik a 80-as évek második felében történt, amikor már osztályvezető jogtanácsosként dolgoztam az akkor már Kecskeméti Borgazdasági Kombinátnál, és pert nyertem egy térségbeli szakszövetkezet ellen. Az ügy nagyságrendjére jellemző, hogy feletteseimtől 12 havi béremnek megfelelő jutalmat kaptam. Ez a per egy árvita miatt alakult ki, és évekre meghatározta a partnerekkel kötött szerződések árakra vonatkozó rendelkezések értelmezését. Még most – huszonöt év elmúltával – is beszélnek róla az érintett személyek, pedig a cégek már rég megszűntek.

Hogyan került kapcsolatba a Karol Wojtyla Barátság Központtal?

   - Farkas P. József alapító igazgatóval legalább húsz éve barátok vagyunk. Egyszer újságíróként riportot készített velem, azóta ismerjük egymást. 1998-ban, amikor először szóba került, hogy népkonyhát akar létrehozni hátrányos helyzetű emberek számára egy romos belvárosi épületben, önkormányzati képviselőként mindvégig erősen támogattam a kezdeményezését. Nagy küzdelem volt… Azonosultam az üggyel, átláttam a fontosságát, ezért tudtam politikusként támogatni. Nagy öröm látni, hogy Farkas P. József gondolata professzionális szinten megvalósult. Nem sok hasonló intézmény van az országban…

Szabadidős elfoglaltságok? Hogyan jött képbe a lemezlovasság?

   - Három hobbim van: sport, utazás, zene. Cselgáncsoztam, fociztam, röplabda játékvezető voltam. Sport terén hosszú ideig társadalmi megbízatást is vállaltam. Ami az utazást illeti: mintegy hetven országban jártam eddig – nagyrészt hivatalos úton. A 90-es évek elején sikeres vállalatvezetőként állandó kísérő lehettem Göncz Árpád köztársasági elnök külföldi útjain. Találkozhattam János Károly spanyol királlyal, a thaiföldi uralkodóval, a maláj császárral, Portugália köztársasági elnökével és még sorolhatnám… A zene még diákkori szerelem. Ha fáradt vagyok, „muzsikaszóval” próbálom magamat regenerálni – mindig a legfrissebb számokkal. Egyetemista korom óta kisebb-nagyobb társaságoknak diszkózom – hobbiként, ingyen. Idén szilveszterkor huszadik alkalommal voltam D.J. az év utolsó napján.

Tegyük fel, hogy egy mesében megmenti a tündér életét. Ő jutalomból felajánlja, hogy teljesíti három kívánságát. Mit kérne tőle?

   - Úgy gondolom, rendkívül sikeres életpályát mondhatok magaménak. Három diplomával rendelkezem. Harmincas-negyvenes éveimben sikert sikerre halmoztam. Ötvenkilenc évesen sokszor gondolok vissza a múltra. Semmit nem tennék másképp. Jelentős sikereim ellenére mégis maradt két űr bennem. Családi életem nem az elképzeléseim szerint alakult. Továbbá minden erőfeszítésem, rátermettségem, szaktudásom ellenére nem tudtam az országos politikába „keveredni”. Habár harminchét évesen szóba került a nevem egy miniszteri pozíció kapcsán, de külső tényezők miatt nem lett belőle semmi. Sajnos ezeken már nem tud segíteni egyetlen „jótündér” sem. Ennyi…

Röviden hogyan összegezné hitvallását?

   - Középiskolás korom óta tudatosan készültem az életre. Minden jelentősebb pályaszakaszomat megterveztem, a siker érdekében mindent megtettem. Egy alapgondolat vezérelt mindenkor: mindig minden élethelyzetben ember tudjak maradni. Mondhatnám akár így is: embernek lenni jó, de a legnehezebb.

Tódor Norbert

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház