Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 4. 08:42 | Szerző/forrás: Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Balog Zoltán és Colleen Bell szociális biztonságról szóló egyezményt írt alá Budapesten

Képgaléria
Balog Zoltán és Colleen Bell szociális biztonságról szóló egyezményt írt alá Budapesten
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete február 3-án aláírta azt az egyezményt, amely a két ország szociális biztonságát érintő kapcsolatait szabályozza a jövőben.

„A két ország között létrejött együttműködés célja, hogy a résztvevő országok polgárainak életminőségét kölcsönösen javítsa” – mondta az eseményen Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, ezzel a szociális biztonsági egyezmény könnyebbséget jelent azoknak a magyaroknak, akik Amerikában tartózkodnak, és azoknak az amerikaiaknak is, akik Magyarországon vannak. A megállapodás lényege, hogy nyugellátásra jogosult személyek akkor is megőrzik ezt a jogot, ha mindkét országban jogosultságot szereztek. Továbbá azoknak, akik a partnerországban nem több, mint 5 évet tartózkodnak, kizárólag a küldő országban kell fizetni a járulékokat.

A tárcavezető kifejtette: az együttműködési megállapodás világos szabályokat tartalmaz a megváltozott munkaképességű személyek esetében is. Az egyezmény a két partnerországban több mint tízezer embernek jelent könnyebbséget.

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete az eseményen hangsúlyozta, hogy az egyezmény megszünteti a magyar és az amerikai állampolgárok kettős adóztatását a társadalombiztosítási járulékok tekintetében, ezzel elősegíti a méltányosságot és az arányosságot azon munkavállalók esetében, akik a két ország között osztják meg karrierjüket.

A nagykövet kiemelte: „A mai aláírás a magyar és az amerikai kormányzat több mint hatévnyi kemény munkája, a kormányok közötti folyamatos egyeztetés betetőzése. A kormányaink közötti ilyen magas szintű együttműködés jelzi a két ország közötti kölcsönös tiszteletet, és azt a közös érdeket, hogy egy átláthatóbb és fenntarthatóbb üzleti környezetet hozzunk létre. Örömmel tekintek az elkövetkező időszakban a magyar kormánnyal és az üzleti közösséggel folytatandó közös munka elé, hogy előmozdítsuk ezeket a közös érdekeket, és elmélyítsük a két ország közötti gazdasági integrációt.”

A dokumentum az állampolgári érdekeknek megfelelően hosszú távon rendezi a két ország szociális biztonságot érintő kapcsolatait, meghatározza az alkalmazandó jogot, s azokat a részletszabályokat is, amelyeket a biztosítási időt szerző személyek ellátásaival – így különösen a nyugellátásokkal – kapcsolatban kell alkalmazni. Az Egyezmény aláírásával kedvezőbb jogszabályi környezet jön létre, amely élénkíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között.

Kövessen minket a Facebookon is!