Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2015. február 13. 08:45

Felhívás – március végéig lehetséges magasító állványra helyezni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

Felhívás – március végéig lehetséges magasító állványra helyezni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!
A mintegy 5.500 páros hazai fehérgólya-állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), áramütésveszélyt jelentenek nemcsak a fiókák, hanem a szülők számára is. Minden évben több ezer (!) fehér gólya pusztul el áramütés következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány („gólyakosár”) kihelyezésével megelőzhetőek. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek.

A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft, ezért a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez kötött. A területileg illetékes zöldhatóság (http://www.orszagoszoldhatosag.gov.hu/kozerdeku-oktvszervek.php?menu=48) az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt.  Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás.

Fontos, hogy a zöldhatósági engedély beszerzésével párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület