Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. február 25. 10:06

Az Eötvös József Főiskola gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ

Az Eötvös József Főiskola 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése összességében nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A gazdálkodási jogkörök gyakorlásának hiányosságai a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén szabályszerűségi hibák kialakulásához vezettek. A főiskolánál likviditási zavarokat okozott a hallgatói létszám csökkenése miatt a bevételi lehetőségek szűkülése, továbbá a PPP projektek bérleti díjának fizetése. Az intézmény az ellenőrzött időszak alatti pozitív pénzügyi pozícióját az előző években képződött maradvány igénybevétele mellett úgy érte el, hogy jelentős összegű szállítókkal szembeni tartozást halmozott fel.

A bajai székhelyű Eötvös József Főiskolán 2009-2013 között öt kar működött, amelyeken bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, műszaki, társadalomtudományi, és pedagógusképzés folyt. Az ellenőrzött időszakban a hallgatói létszám 52,2%-kal, az oktatók létszáma pedig 25,0%-kal csökkent. Az intézmény költségvetési támogatása az ellenőrzött időszakban 42,5%-kal nőtt, aránya a bevételeken belül átlagosan 72,7% volt.  

Az intézmény likviditási zavarai miatt az ellenőrzött időszakban – 2012. kivételével – a finanszírozási tervtől eltérő előrehozott támogatást igényelt és kapott. A kedvezőtlen likviditási helyzet miatt a gazdasági főigazgató 2012. március 30-ától megtagadta a pénzügyi ellenjegyzést, azt a költségvetési szerv aktuális vezetőjének írásbeli utasítására végezte el.  

Az ÁSZ megállapította, hogy a intézmény önköltségszámítás nélkül határozta meg egyebek mellett  a kollégiumi és az étkezési térítési díjakat, a hallgatói költségtérítéseket pedig nem a Kincstárnál vezetett gyűjtőszámlán kezelte. Az intézményben nem vezettek munkaidő-nyilvántartást, ezért az oktatók teljesített munkaideje nem volt megállapítható. A tankönyv-, jegyzettámogatási, sport- és kulturális normatíva 56%-át pénzbeli, szociális juttatások helyett jegyzetutalvány formájában fizették ki a hallgatóknak.  

A főiskola nem gondoskodott a saját, illetve a rendelkezésére bocsátott vagyon elkülönített nyilvántartásáról. A kereskedelmi banknál vezetett gyűjtőszámla év végi egyenlegét a könyvviteli mérlegben nem mutatták be.  

A jelentés megállapításai alapján az ÁSZ az intézmény rektorának, valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.  

Az állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeket érintő ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e belső kontrollrendszerük, az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait. Az ÁSZ a jelentéseket ütemezetten hozza nyilvánosságra. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!