Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 3. 21:57 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Ár- és belvízvédelmi konferenciát tartottak Kecskeméten

Képgaléria
Ár- és belvízvédelmi konferenciát tartottak Kecskeméten
Kecskemét - A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi konferenciát szervezett kedden a megyeházán, amelyen mintegy százan vettek részt. A konferencia fővédnöke Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője volt.

A konferencia célja az ár- és belvízi védekezéssel kapcsolatos tapasztalatok és fejlesztési javaslatok komplex, minden érintett szakterületet, társszervet és civil szereplőt érintő értékelése és közreadása volt. A konferenciát megelőzően Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi és vízgyűjtő-gazdálkodási osztály osztályvezetője közös sajtótájékoztatót tartottak.

A konferenciát Kovács Ernő, kormánymegbízott és Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató nyitotta meg. A résztvevők elsőként Jackovics Péter tűzoltó ezredes, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetőjének előadását hallgathatták meg a katasztrófavédelem helyéről, szerepéről az ár- és belvízvédekezés rendszerében. Az ár- és belvízvédekezés hatósági feladatairól, az irányítás térinformatikai támogatottságáról Gyapjas János tű. alezredes, igazgatóhelyettes beszélt a hallgatóságnak. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviseletében Tóth Zoltán, csoportvezető fejtette ki a Tisza nagyvízi mederkezelését, valamint a lakosság árvízi biztonságának növelését érintő témaköröket.

A mértékadó árvízszintek alakulása a Dunai árvízi védekezés stratégiájához címmel Abonyi Csaba, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa tartott előadást. Az aktuális vízgazdálkodási kérdésekről, kiemelten a belvízvédekezés helyzetéről az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, osztályvezető adott tájékoztatást.

Az iparbiztonsági szakterület vízügyi vonatkozásait Ádám József tű. százados, megyei iparbiztonsági főfelügyelő ismertette.  A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredből Tarjányi László, őrnagy előadásában bemutatta a Magyar Honvédség szerepét az árvízi védekezésben. A konferencia résztvevőinek Jackovics Péter tűzoltó ezredes, főosztályvezető beszélt a HUNOR Mentőszervezet által végrehajtott feladatairól a szerbiai árvízvédekezésnél. 

Ezt követően az önkéntesek árvízi védekezésben betöltött szerepéről hallhattak a résztvevők Laczkó Zoltán tűzoltó őrnagytól, a Petőfi Önkéntes Megyei Mentőcsoport Parancsnokától. Végezetül Kovács Istvánné, Solt Város aljegyzője beszámolt a 2013-as nagy dunai árvíz védekezési, helyreállítási munkálataival és vis maior igényekkel kapcsolatos tapasztalataikról. 

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató záróbeszédében szólt arról, hogy a vízgazdálkodás, a vizek kártételei elleni védekezés, a hatósági megelőzés és a veszélyhelyzetek kezelése komplex rendszert alkotnak. Kiemelte, hogy ez az összetett, sokszereplős feladatrendszer az állami, az önkormányzati és a civil szereplők egymásra épülő, egymást kiegészítő, szervezett munkavégzését követeli meg. Továbbá kihangsúlyozta, hogy a hatékony feladat-végrehajtás csak szaktudáson, naprakész információkon alapulva valósulhat meg.   

A rendezvény keretén belül Kecskemét főterén, a Szent István szobor közelében az érdeklődők megtekintették a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi beszerzésével biztosított BEAVER AG Mobilgátat. Valamint tájékoztatást kaptak a mobilgát telepítéséről, és a védekezésben betöltött szerepéről is.  

(Fotók: keol.hu / Kovács Andrea)

(KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!