Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 3. 22:10 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Csombor Teréz és Orth Péter a Táncsics kollégiumban

Képgaléria
Csombor Teréz és Orth Péter a Táncsics kollégiumban
Kecskemét - Csombor Teréz és Orth Péter színművészekkel, azaz édesanyával és a fiával találkozhatnak az érdeklődők hétfő este a Táncsics Mihály középiskolai kollégium klubszobájában rendezett „Közéleti esték a Dél-alföldi Régióban\" programsorozat keretében.

Csombor Teréz, a kecskeméti Katona József Színház színművésznője és Orth Péter, a kecskeméti Katona József Színház színművésze, a kollégium egykori diákja, Junior Prima Díjas, a Dél-alföldi Régióért Egyesület által támogatott kulturális programon az életükről, pályaválasztásukról, pályakezdésükről és pályafutásukról vallottak a jelenlévőknek.

Csombor Teréz 1956. május 17-én született a Jászberény és Szolnok közti Alattyánban. Az általános iskola után Jászberényben végezte el a gimnáziumot: itt több kórusban énekelt, a Bakki testvérek vezetésével. A Palotássy János zeneiskolában zongorázni, és énekelni tanult. Mindig színésznő vagy énekesnő szeretett volna lenni, bár komolyan sosem hitte, hogy ez sikerülhet.

A gimnázium után tanárképző főiskolára jelentkezett Egerbe, ahová azonban nem vették fel. Szolnokon viszont színházi statisztákat kerestek: elment, felvették. Énekelt a kórusban, táncolt a tánckarban és kisebb karakter szerepekben is kipróbálták. Bor József fedezte fel, aki elküldte tanulni Budapestre. Egy év stúdió és a Színművészeti Főiskola elvégzése után Bor már Győrben volt igazgató így oda ment Csombor Teréz. A színművészeti operett-musical szakán Kazán István és Versényi Ida osztályába járt és következett a nagybetűs élet, az igazi szakma. Győrben 6-8 szerep várt rá, leginkább zenés, de volt próza is köztük.

Majd Kecskemét következett, ahol szintén nagyon szép és jó szerepeket játszhatott el. Többször volt az évad színésznője, többször kapott Aranyrózsa-díjat, 1995-ben pedig a kollégák megszavazták az évad legjobb színésznőjének. Mégis mennie kellett a társulatból, amikor Bal József az új igazgató átvette a színházat és kipróbálás nélkül megvált Csombor Teréztől.

A színésznő életében nehéz időszak következett, de a Kecskeméti TV, a Margaréta Otthon, és a Ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskola segítettek rajta. Új szakmát tanult, tanította a fiatalokat és az időseket, akikkel miden versenyt megnyert. Végül 11 nehéz év után Bodolay Géza visszahívta a kecskeméti színházhoz és azóta folyamatosan itt játszik. 

1984-ben született fia, Orth Péter 9 éves korában játszotta el Nyilas Misi szerepét Kecskeméten. Azóta ő is színész...

Orth Péter a Színművészeti Egyetem elvégzése után a budapesti Nemzeti Színházba szerződött, majd 2010-ben visszatért Kecskemétre. Díjai: Pék Matyi-díj (2011), Latabár-díj (2011), ESTem-díj (2012), Junior Prima Díj (2014).

(KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!