Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 5. 23:14 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Vasárnap március 15-e után: növekszik a kecskeméti piac szerepe

Vasárnap március 15-e után: növekszik a kecskeméti piac szerepe
Kecskemét - Várhatóan óriási szerepe lesz március 15-e után vasárnaponként a Kecskeméti Piaccsarnoknak. A vasárnapi nyitva tartásokat korlátozó törvény ugyanis nem terjed ki a piacokon és a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre, ezért a piaccsarnoki üzletek továbbra is nyitva tarthatnak, sőt az üzletekben alkalmazottak munkavégzését nem korlátozza a törvény a piaci üzleteknél.

Március nyolcadika az utolsó vasárnap a kereskedelmi egységek nyitva tartását szabályozó új törvény életbe lépése előtt. Március tizenötödike után ugyanis a kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek egyáltalán nem nyithatnak ki vasárnap, az annál kisebbek pedig csak abban az esetben, ha a tulajdonos vagy családtagja dolgozik a boltban. A piacok és a vásárok azonban kivételek.

Kun István, a Kecskeméti Piac- és Vásárigazgatóság igazgatója körlevélben tájékoztatta erről a Piaccsarnoki üzlethelyiségek bérlőit. „Készüljenek fel a remélhetőleg megnövekvő vasárnapi forgalom lebonyolítására, a szükséges árukészlet beszerzésére\" - írta levelében az igazgató. Hozzátette ugyanakkor, hogy az érvényben lévő bérleti szerződés alapján minden bérlő köteles alkalmazkodni a piaccsarnok nyitva tartásához. Amitől eltérni csak a bérbeadóval, azaz a Kecskeméti Piac- és Vásárigazgatósággal történő közös megegyezés alapján lehetséges.

A várhatóan megnövekedő forgalmat hétköznaponként és szombatonként minimum 13 óráig, vasárnaponként pedig minimum 11 óráig tartó nyitva tartással kell „levezényelniük\" az árusoknak. Azt, hogy ez az idő ne legyen rövidebb, a piacfelügyelők folyamatosan ellenőrizni fogják. Azoknak a bérlőknek pedig, akik egy felszólítást követően ismételten a meghatározott zárási idő előtt bezárnak, kártérítés nélkül felmondja majd a Piac- és Vásárigazgatóság a bérleti jogát.

- Az én javaslatom az volt az üzletbérlők felé, hogy péntek délutánonként 19 óráig legyenek nyitva a piaccsarnok és a piaccsarnoki üzletek - mondta hírportálunknak Kun István. - Mivel a nagy áruházak zárva tartása következtében a pénteki forgalom a hosszított nyitva tartással várhatóan jelentősen megnövelhető. Kérdőíveket küldtem ki az árusoknak, amelyben a pénteki 19 órás zárásról mondhatják el a véleményüket. A javaslatokat március 12-éig várom a Piaccsarnoki üzlethelyiségek bérlőitől.

(KEOL

Kövessen minket a Facebookon is!