Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 6. 21:05

A Porta Egyesület és támogatói jóvoltából újulhat meg az izsáki Krisztus-kereszt

Képgaléria
A Porta Egyesület és támogatói jóvoltából újulhat meg az izsáki Krisztus-kereszt
Immáron a nyolcvanadik Krisztus-kereszt megmentésére készül a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre. Farkas P. József, az egyesület alapítója, szervezője, a keresztkör vezetője csütörtök délután személyesen is megtekintette az Orgovány és Izsák közötti út mentén, Orgovány felől haladva jobb oldalon található, jelenlegi állapotában hagyva pusztulásra ítélt szakrális emléket.

A keresztet özv. Birkás Menyhértné és családja emeltette 1918-ban – ahogyan a talapzaton olvasható: „az Úr dicsőítésére és a hívők épülésére”. Közel száz esztendő viszontagságai azonban annyira megviselték az emlékhelyet, hogy felújítása mára elkerülhetetlenné vált. Ezt látván Farkas P. József elhatározta, hogy a Szent Ilona Keresztkörrel karöltve nagylelkű adományozók segítségével megmenti az út menti feszületet. Amint a helyszínen elmondta: - A Birkás család ma élő leszármazottai, valamint az Izsáki Római Katolikus Egyházközség plébánosa és vezető tanácsosa örömmel fogadták szándékunkat, egyben felújítás céljából rendelkezésünkre bocsátották a szakrális emléket. A helyreállítás összköltsége bruttó 635.000 Ft. A munkálatok elvégzésére Borsos István kőfaragót szeretnénk felkérni, aki vállalta, hogy április végéig befejezi a felújítást. Ezt követően dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita szenteli fel az elkészült emlékhelyet, terveink szerint májusban. A Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre ezúton kéri az izsáki lakosok és vállalkozók támogatását, hogy a kereszt minél előbb megújult állapotában emlékeztessen Krisztus dicsőségére, értünk hozott áldozatára.

Bővebb információ: Farkas P. József 30/925-1654, [email protected]

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János Evangéliuma 3,16)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház