Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 9. 09:07

Újra megalakul a ferences világi rendi közösség Salgótarjánban

Képgaléria
Újra megalakul a ferences világi rendi közösség Salgótarjánban
Hatvanöt év kényszerszünet után újjászületik március 8-án a salgótarjáni ferences világi rendi közösség az acélgyári Munkás Szent József-templomban. Ezt a templomot nyolcvan éve kezdték építeni a ferencesek, 75 éve készült el a kolostoruk, de 1950-ben innen is menniük kellett a barátoknak, és betiltották az akkor már igen népes harmadrendi közösséget is.

A világi rendnek, vagy ahogy akkoriban nevezték, a ferences harmadrendnek 1950 előtt Salgótarjánban 170 tagja voltak, nem mind Tarjánból, hanem a környező településekről is, így a kényszermunkatáboráról később elhíresült Recsken is volt vagy harminc világi ferences.

A rendszerváltozás után a ferencesek, ha Tarjánba nem is tudtak visszatelepülni, de a közeli Mátraverebély–Szentkútra és Szécsénybe igen, így a ferences lelkiségnek ismét lettek bástyái a vallásosságáról híres Nógrádban.

A salgótarjáni hívek öt évvel ezelőtt megkeresték a szentkúti ferenceseket, hogy tartsanak nekik adventi lelkigyakorlatot. Papp Tihamér atyát e lelkigyakorlat közben kérték, hogy a ferencességről is szóljon. Akkora volt az érdeklődés, hogy ezt követően havonta találkoztak, és az atya vezetésével egyre jobban megismerték Szent Ferenc karizmáját. Hamarosan el is határozták, hogy újraalakítják a helybeli világi rendi közösséget.

Négy éve megtörtént a világi közösségbe jelentkezők hivatalos befogadása, és idővel hatan örökfogadalmat is tettek. A világi rend szabályzata szerint minimum öt örökfogadalmas kell ahhoz, hogy a világirend helyi közössége megalakulhasson, addig más közösségek pártfogása alatt készültek.

Mára nyolcra növekedett a tarjáni örökfogadalmasok száma, megtartották a káptalani gyűlésüket, megválasztották a tisztségviselőiket és ezzel minden akadály elhárult az önálló közösség megalakítása elől. Az ünnepélyes újraalakulási ünnepséget Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszony Ferences Rendtartomány provinciálisa vezetésével vasárnap 14 órakor tartják a salgótarjáni ferences templomban.

A Ferences Világi Rend (FVR) közvetlenül Szent Ferenctől számítja eredetét. Alapításának időpontja 1221, védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet. A világi rendiek az alapítás óta folyamatosan jelen vannak az egyház és a világ életében. A II. vatikáni zsinatot követően a mai kor szellemében megújult regulájukat VI. Pál pápa hagyta jóvá.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1992-ben jelent meg a regula Rómában is jóváhagyott magyar fordítása, amely új lendületet hozott a hazai világi közösség életében. A korábban titokban működő csoportok immár hivatalos formában szervezték újjá a világi rendet.

Az FVR az egyház intézményes szervezetébe illeszkedve, a regula alapján működik. Közösségeinek a világ 116 országában 420 ezer tagja van. Magyarországon jelenleg közel 450 főt tartanak számon, több mint harminc közösségben. Az FVR-nek egyébként jelenleg magyar a legfőbb elöljárója: Kauser Tibor építészmérnököt, aki a piliscsabai közösség tagja, tavaly novemberben választották minisztergenerálissá.

Kövessen minket a Facebookon is!