Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 19. 22:07 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Kecskemétre ért a „Rólad szól!”párbeszédsorozat

Képgaléria
Kecskemétre ért a „Rólad szól!”párbeszédsorozat
Kecskemét - Városunkba ért a kormány által szervezett „Rólad szól!\" párbeszédsorozat. A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban csütörtök délután fiatalokkal találkozott Schanda Tamás János, a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint az életkorát tekintve a fiatal generációhoz tartozó Nemcsik Mátyás, a 3-as számú kecskeméti egyéni választókerület önkormányzati képviselője.

A politikai, társadalmi és közéletben való részvételi hajlandóság igen alacsony az ifjúsági korosztály körében - Magyarországon és Európa-szerte egyaránt. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága párbeszédet kezdeményezett február végén annak érdekében, hogy a döntéshozatali folyamatokban érvényesülhessenek a magyar fiatalok szempontjai és javaslatai is.

Összesen 19 magyarországi és öt határon túli helyszínen találkoznak egymással a fiatalok és a döntéshozók a 2015. május 31-ig tartó időszakban. A „Rólad szól!\" program eddig 6 városban járt, és több száz fiatalt szólított meg. Budapest, Eger, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és a kárpátaljai Beregszász után ért a program Kecskemétre.

A találkozókon felmerült kérdéseket, javaslatokat, üzeneteket hashtag-kampány formájában összegzik a szervezők. A beszélgetést megkönnyítendő a résztvevő fiatalok ugyanis mobiltelefonok segítségével szavazhatnak a különböző kérdésekről.

- A „Rólad szól!\" programmal az a célunk, hogy hallgassuk és halljuk meg azokat a kérdéseket, felvetéseket, problémákat, amelyek a fiatalokat leginkább foglalkoztatják - mondta hírportálunknak Schanda Tamás János. - Kifejezetten azért jöttem ma Kecskemétre, mert kíváncsi vagyok a fiatalok véleményére. A beszélgetés nincs konkrét témához kötve, hiszen igazából minden témában nyitott a párbeszédsorozat. 

A rendezvények eddigi legnépszerűbb témái egyébként eddig a szórakozóhelyek biztonsága, a cyber-bullying, a fiatalok munkavállalása és az önkéntesség voltak. A fiatalok szívesen látnának például egy olyan listát, amely a biztonságos szórakozóhelyeket tünteti fel, de szóba került a cyber-bullying megelőzésének, kezelésének kérdése is, valamint pozitív példaként a „Vedd észre!\" program. A részt vevő fiatalokat erősen foglalkoztatják az egyetemi évek alatti jövedelemszerzés kérdései: többen szóba hozták a korlátozott munkavállalási lehetőségeket. A fiatalok javasolták az iskolai közösségi szolgálat és az önkéntesség fogalmának pontosabb elkülönítését is, ennek érdekében pedig egy, a befogadó szervezeteket összegyűjtő honlap létrehozása lenne szükséges.

(KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!