Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 19. 22:19 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

Országos sikert aratott a kecskeméti diáklány rajza

Országos sikert aratott a kecskeméti diáklány rajza
Kecskeméti diáklány, a Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájában tanuló Bukovszki Bettina (felkészítő tanára: Bognár Éva) lett a második azon az országos rajzpályázaton, amit a magyar zászló és címer emléknapjára írt ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága március 16-án, a Duna Palotában tartotta az általuk kiírt ünnepi címer és zászló rajzpályázat díjátadó ünnepségét. A kiírásra közel 4000 pályamunka érkezett.

A Magyar Országgyűlés 45/2014. (XII. 17.) határozatában a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki. Nemzeti jelképeink e napja újabb kapocs lehet az anyaország és az elszakított magyar nemzetrészek között, amely alkalmat és lehetőséget teremt a magyar zászló és címer nemzeti összetartozást jelképező méltó és közös megünneplésére. 

A magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak a nemzeti jelképek. Ennek legfőbb oka az, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet ennek ellenére közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Nemzeti imádságunk mellett ezért nemzeti összetartozásunk legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

A magyar címer és zászló ünnepi rajzpályázatra közel 4000 alkotás érkezett az egész Kárpát-medence területéről - de még a kanadai Torontóból is pályáztak -, melyekből neves szakmai zsűri választotta ki kategóriánként a nyertes alkotásokat. A zsűri elnöke Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke volt, tagjai pedig Erfán Ferenc festőművész, múzeumigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Keresztes Dóra festő- és grafikusművész; Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozat vezetője és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Szakmai értékelőjében Keresztes Dóra elmondta, hogy a fő szempont a hét kategória nyerteseinek kiválasztásában az volt, hogy a mindenki által ismert sablonoktól mennyire tértek el a pályamunkák, mennyire mertek újat alkotni a készítők.

A pályázat fővédnökei Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, védnökei pedig Wittner Mária, az \'56-os forradalom hőse és Németh Szilárd országgyűlési képviselő voltak.

A szakmai zsűri az alábbi alkotók pályamunkáit díjazta.

3. KATEGÓRIA: 

1. díj: Szalai László Ede, Zalabér, Zalabéri Általános Iskola, „Huszárvágta\"

2. díj: Bukovszki Bettina (Felkészítő tanár: Bognár Éva) Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája, „Fehér ló\"

3. díj: Závojszki Fanni, Tolcsva, Tolcsvai Általános Iskola, „Hullott a piros vér, öntözte a földet...\"

(KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!