Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. március 23. 14:31 | Szerző/forrás: keol.hu

Az átok megfogant: Szakadjon meg bele ki a Ref. Liceumot á ki helyéből el akarand mozdítani!

Az átok megfogant: Szakadjon meg bele ki a Ref. Liceumot á ki helyéből el akarand mozdítani!
Mátyási megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt a Kecskeméti Törvényszék épülete sarkán elhelyezett emléktáblánál. A koszorúzáson részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára is.

Ezen a hétvégén a Kecskeméti Református Gyülekezet és Kecskemét városa kiemelkedő iskolai évfordulóra emlékezett. Kecskeméten 450 éve jött létre a Református Kollégium és 25 éve indult újra a református gimnáziumi oktatás a városban.

A nagy múltú Református Kollégium diákja volt egykor Mátyási József ügyvéd, költő, aki 250 évvel ezelőtt 1765. március 21-én született Izsákon. Életének jelentős részét Kecskeméten töltötte: irodalmi működéséért pedig Kecskemét város tanácsa polgárjoggal tisztelte meg. Lakóházának helyét a Törvényszék épületére elhelyezett emléktábla jelzi.

1943. január 15-én volt az emléktábla avató ünnepség, amelyen a városi és egyházi méltóságok mellett megjelent többek között a Református Gimnázium és a Református Jogakadémia teljes tanári kara, az Ügyvédi Kamara és a Királyi Törvényszék teljes létszámban, valamint számos intézmény és szervezet képviselője.

Az emléktábla állítás egyik kezdeményezője dr. Vetéssy Géza református iskolai tanár volt. Lánya, Vetéssy Katalin lett később a 25 éve újraindult Kecskeméti Református Gimnázium egyik igazgatója. Ő mondott beszédet most vasárnap a koszorúzást megelőzően, és a beszéde elején édesapját is idézte:

 „A költő már régen alussza örök síri álmát, sírjába nem juthat le dicsőségének fénysugara. A jelen elismerése azonban feltétlen kárpótlás halhatatlan szellemének, mely ma itt jár közöttünk, s boldogan néz le az ünneplő városra. Kecskemét városára, mely amíg élt egyedüli pártfogója, gyámola volt.\" (Dr. Vetéssy Géza)

Vetéssy Katalin így folytatta:

Kecskemétnek nemcsak megbecsült polgára, hanem a református gimnázium, vagy, ahogy akkor nevezték, a „Helvetziai vallástételt követő Oskola\" diákja is volt. Diákévei mély nyomokat hagytak benne. Szerény vagyonának jelentős részét, egy kisebb szőlőbirtokot, diákot jutalmazására pénzt, és egy igen értékes kézirat-gyűjteményt hagyott a református gimnáziumra. A kéziratok adománylevelét a következő mondatokkal fejezte be:

Szívem teljességéből óhajtván, hogy az egyedül nagy és Legfőbb hatóság a nemes Ref. Liceumot (Református Gimnáziumot) tegye oly nehéz kővé, mellyel á ki helyéből el akarand mozdítani, szakadjon meg bele; s az (oskola) fennállásának, virágzásának, gyarapodásának tsak Világéval lehessen - ha valaha lejend - Vége.\"

Nos, a jámbor átok megfogant. A gimnázium az évszázadok alatt olyan nehéz kő lett, hogy a helyéből 1948-ban elmozdítani akarók beleszakadtak. A gimnázium pedig Mátyási József, Kecskemét város „bévett\" polgára kívánsága szerint él, virágzik, gyarapodik, és éppen ma ünnepli újraindulásának 25. évfordulóját.

Ezen a kettős születésnapi ünnepen hajtsunk fejet a kecskeméti diák és költő emléke előtt, akinek az egykori lakóháza helyén emelt emléktábláról „Bronzarca szelíd szemmel tekint ránk\" (Fazekas Ernő)

Kövessen minket a Facebookon is!