Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. április 14. 09:12

A szeretet és az önzetlenség missziósai

A szeretet és az önzetlenség missziósai
Az alkotói szorgalom, az emberség és a szépség iránt tiszteletet érzők vállalkoznak csak arra, hogy önzetlen segítséget nyújtsanak az amatőr művészeknek. A Montázsmagazin kecskeméti szerkesztői, újságírói az egyre népszerűbb honlapjuk megalapítása óta - vagyis immár három esztendeje - kínálnak bemutatkozási, publikálási lehetőségeket a profi és amatőr alkotóknak egyaránt. Közben folyamatosan tájékoztatják olvasóikat térségünk kulturális eseményeiről, közéleti híreiről, sőt egyfajta országos kitekintésre is rendszeresen vállalkoznak. Teszik mindezt központi és helyi támogatás híján eltökéltségből, szeretetből, a hasonló internetes lapok jórészét megszégyenítő színvonalon - honorárium nélkül. Ilyesmit látva mondták nagyapáink: Le a kalappal!

- Családi vállalkozásként indult ez a honlap, amikor magyar-angol szakos tanárként nyugdíjba vonultam – mondja a magazinalapító tulajdonos, Weninger Endréné. – A szintén magyar-angol egyetemi végzettségű Nóra lányommal közösen alapítottuk a magazint, ő a főszerkesztője, Budapesten szerkeszti a lapot. A család többi tagja is sokat segít az újság sikeres működtetésében. Gondolok itt a férjemre, aki történelem-angol szakos pedagógus, illetve a másik két gyermekünkre, a jogász Andrásra és a kommunikáció szakon végzett Andreára. De sokan írnak nekünk barátságból cikkeket az ország különböző részeiből.

- Mitől válik egyre nehezebbé a honlap működtetése?

- Egyebek mellett attól, hogy bővültek a rovataink. Ma is a kultúrára, illetve az írókra koncentrálunk, de mellette a helyi hírek, az életmód, a természet, a szórakozás, az utazás és a gyermekvilág is egyre nagyobb teret kap. Próbálunk minél szélesebb olvasói réteget megnyerni, és az így mutatkozó sokszínűség már valóban montázsra emlékeztető. De én a kulturális és életmód magazin meghatározást érzem legtalálóbbnak a mai napig.

- Mondhatjuk: akiknél erős a szépirodalom iránti vonzalom, azoknak sok minden más sem idegen?

- Igen. A sokszínűséget eleve felvállaltuk az irodalmi és más művészeti alkotómunkákat illetően. Azonban örök gondot – és szerkesztőt próbáló, izgalmas munkát – jelent egyfajta igényesség megtartása. Hiszen az igazi értékek közvetítése az amatőr művészek munkáira is vonatkozik. Sajnos napjainkban már csak egy törvény látszik érvényesülni az irodalom és a művészetek területén is, és az a piacé. Nekünk meggyőződésünk, hogy jó ügyek szolgálatába szegődtünk, ám nincs pénzünk hozzá, hiszen nyugdíjból nehéz finanszírozni egy ilyen vállalkozást. Minden munkatársunk önzetlen segítségét, írását örömmel fogadjuk, de nem követelőzhetünk, ha nem tudunk fizetni érte. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, támogatásra lenne szükségünk, s ezúton is kérném, hogy akik szimpatikusnak tartják a törekvéseinket, hirdessenek a montázsmagazin.hu weboldalon!

- Honlapjuk legstabilabb rovata kezdetektől az Íróklub elnevezésű.

- Természetesen ez is a szépirodalom iránti vonzalmunkkal magyarázható. A zene, a képzőművészet és a többi művészet ismereteire csak szakirányú képzés során tehet szert az ember. Írni, olvasni viszont mindenkit megtanítanak már az általános iskolában. S mert szinte mindenkiben él az önkifejezés vágya – kortól függetlenül -, a szavakhoz nyúlnak a legtöbben. Viszont nincsenek ma már lapok, amelyek a prózákat vagy verseket produkálóknak irányt mutatnának, bemutatkozási lehetőségeket adnának. Mi ezt is megtesszük, hiszen - nem kis erőfeszítések árán -, nem csak a honlapunkon kapnak lehetőséget publikálásra a tehetségesebb amatőr írók, költők, hanem a szerkesztőségünk által szervezett-kiadott antológiáinkban is. Az idei kötet például 44 szerző alkotását – és a velük készített bemutatkozó interjúkat – fogja csokorba.

A Fülöp-szigeteken élő Fábián Edith Myriam magyar származású missziós nővér üzenetéből egy rövid részlet: „Annyit szeretnék üzenni a Montázsmagazin szerkesztőinek, újságíróinak, hogy nagyon büszke vagyok rátok, az egész csapatra! Ebben az Istentelen világban sajnos nem sokan vannak, akik a szeretetet és az igazságot akarják képviselni minden érdek nélkül, akár személyes, anyagi vagy politikai érdek nélkül. Úgy érzem, a ti cikkeitek szeretetet, jóságot, megértést, hősiességet, önátadást és önzetlenséget sugallnak… Isten áldjon benneteket, és ne adjátok fel! Folytassátok kitartással, szeretettel és önzetlenséggel akkor is, ha avilág az ellenkezőjét sugallja nektek!”

Kövessen minket a Facebookon is!