Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2015. április 14. 09:16

Városszépítőink idén sem pihennek

Városszépítőink idén sem pihennek
„Kifogyhatatlan bőséggel kínálja Kecskemét mindazt, ami szem-szájnak ingere: a fejedelmi itallá emelt barackpálinkát – üvegjén tovább kísért a város köveinek nyugtalanító bája –, hamvasan illatozó barackot, a homok és a napsütés ízeivel ékes borokat: Zöldszilvánit, Rizlinget, Kadarkát”- írta egykor Erdei Ferenc, amikor a magyar gyümölcsexport csaknem felét Kecskemét adta (1927-34), ami évente két és fél millió pengő bevételt hozott városunknak. A Kecskeméti Városszépítő Egyesület tagjaiban már régóta megfogalmazódott az a gondolat, hogy vissza kellene hozni a megyeszékhely kertjeibe a kajszibarackot. Király József egyesületi elnök szerint, egyre nagyobb az érdeklődés ez iránt és szeretnénk, ha a régi hagyományokon alapuló kajszi termelés beindulna a környéken. Éppen ezért, egy olyan előadássorozatban gondolkodnak, amelyben az érdeklődők megismerhetnék e gyümölcs kultúrtörténetét, a feldolgozását, kereskedelmét, valamint az újratelepítés lehetőségét a környéken – derült ki a neves civil szervezet közelmúltban adott sajtótájékoztatóján.

Városszépítőinktől már megszokhattuk, hogy nem beszélnek csak úgy a vakvilágba: törekvéseikhez, terveikhez jeles szakemberek véleményét is kikérik. Legutóbb sárgabarack kecskeméti meghonosodásáról, illetve a kajszi újbóli nagyarányú elterjedésének lehetőségeiről tartott előadást dr. Surányi Dezső botanikus, történet-ökológus. Április 16-án (17 órakor) a barack feldolgozása és kereskedelme témakörbendr. Ábrahám Tibor, a Kecskeméti Konzerv Kft. gyárigazgatója, illetve Somogyi József pálinkafőző mester és Gulyás János, a Bács-Zöldért külkereskedelmi igazgatója lesz a civil szervezet vendége. Április 29-én a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos szakemberképzés, valamint az oktatás helyzete kerül górcső alá,dr. Tiba István és dr. Németh Krisztina közreműködésével.

A magvitatásra váró témák tárháza egyébként - a korábbi évekhez hasonlóan - igen gazdagnak ígérkezik az idén is, a városszépítők tervezett programjait tekintve. Szakemberek, illetékesek tájékoztatását kérik majd Kecskemét kiemelt beruházásairól (május, június hónapban), a tervezett új vasútállomás, a volt KTE pálya és a volt Rudolf-laktanya sorsáról, illetve a kórház Izsáki úti telephelyén létesítendő új egyetemi képzés várható alakulásáról. Ugyanakkor folytatni akarják - a tavalyi sikeren felbuzdulva – a Virágos Balkonok néven ismert akciójukat, a Városi Támogatási Program segítségével.

(A városszépítők programjainak helyszíne minden esetben: Civil Klub, Kecskemét, Wesselényi u.1. fszt. 6.)

Kövessen minket a Facebookon is!