Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 4. 18:02

Rövidesen átadják a felújított izsáki Krisztus-keresztet

Képgaléria
Rövidesen átadják a felújított izsáki Krisztus-keresztet
Még néhány nap és átadásra kész állapotban lesz az izsáki Krisztus-kereszt. A felújított feszület talapzatával együtt már visszakerült az eredeti helyére, csak a kerítés hiányzik – így összegezte tapasztalatait Farkas P. József, a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének vezetője, a szakrális emlék felújításának fő szervezője és egyik támogatója hétfő délelőtti helyszíni bejárásának végén. Az egyesület alapítója egyúttal látogatást tett a felújítást végző Borsos István kőfaragó izsáki műhelyében, ahol egyeztették a hátralévő munkálatokat. Úgy rendbe hozzuk, hogy száz évig nem kell „hozzányúlni” – hangsúlyozta a kőfaragó mester.

A nyolcvanadik Krisztus-keresztet mentette meg a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre. Farkas P. József, az egyesület alapítója, szervezője, a keresztkör vezetője hétfőn délelőtt személyesen is megtekintette az Orgovány és Izsák közötti út mentén, Orgovány felől haladva jobb oldalon található felújított szakrális emléket. Néhány napon belül a kerítés is eredeti helyére kerül.

A keresztet özv. Birkás Menyhértné és családja emeltette 1918-ban – ahogyan a talapzaton olvasható: „az Úr dicsőítésére és a hívők épülésére”. Közel száz esztendő viszontagságai azonban annyira megviselték az emlékhelyet, hogy felújítása mára elkerülhetetlenné vált. Ezt látván Farkas P. József elhatározta, hogy a Szent Ilona Keresztkörrel karöltve nagylelkű adományozók támogatásával megmenti az út menti feszületet. A Birkás család ma élő leszármazottai, valamint az Izsáki Római Katolikus Egyházközség plébánosa és vezető tanácsosa örömmel fogadták szándékukat, egyben felújítás céljából rendelkezésükre bocsátották a szakrális emléket. A munkálatok elvégzésére Borsos István izsáki kőfaragót kérték fel. Az elkészült emlékhelyet dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek fogja felszentelni.

T.N.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház