Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 12. 16:48

Letették a Kecskeméten épülő IQ Ipari Innovációs Központ alapkövét

Képgaléria
Letették a Kecskeméten épülő IQ Ipari Innovációs Központ alapkövét
Ma délelőtt Kecskeméten, a Four Point by Seraton Hotel parkolója mögötti építési területen elhelyezték Magyarország új technológiai központjának alapkövét. Az IQ Ipari Innovációs Központot a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében uniós források bevonásával hozzák létre. A beruházás előreláthatóan az év vége előtt elkészül, és várhatóan 26 új munkahelyet eredményez az első évben.

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ alapkövének elhelyezésével Kecskemét úgynevezett Nyugati Városkapu fejlesztési projektje újabb állomásához érkezett. A tervezett létesítmény alapkövét Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Lénárt Szabolcs, a kedvezményezett IQ Kecskemét Kft. ügyvezetője, valamint Szalados László, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója közösen helyezték el kedd délelőtt.

A rendezvényen Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „a kormány elismeri Kecskemét város munkáját a fejlesztésekben, nemcsak azért, mert ez a projekt a következő évek emblematikus beruházása, hanem mert a jövőbeni fejlődést és a gazdasági növekedést az ehhez hasonló beruházásokkal tudjuk elérni. A kitörési pont az innováció. Ez a beruházás és a hasonló projektek a jelei annak a jövőbeli együttműködésnek, amelyet a kormány kezdett el annak érdekében, hogy az innováció segítségével minél több magyar és Magyarországról származó termékkel találkozzunk a világban.”

Kecskemét és térsége óriási lépésekkel halad előre évek óta. Ennek a beruházásnak köszönhetően mindez fokozódik. Ebben partnerünk a KÉSZ Csoport, mely újjávarázsolja ezt a területet. Köszönjük a KÉSZ Csoport tulajdonosának. Jó látni, milyen gyors ütemben képes fejlődni, folyamatosan megújulni egy magyar vállalat. A termelő kapacitás kiegészül a kutatás-fejlesztés területével, ráadásul egy helyen. Ez egy magyar kezdeményezés, mindemellett „Made in Kecskemét”. Így a járműipar mellé az acéltechnológia is fel tud zárkózni. Remélem, nem csak gépkocsik kerülnek a világ számos piacára ilyen felirattal, hanem azok az acélszerkezeti megoldások is, melyeket itt fejlesztenek, itt dolgoznak ki a mérnökök, és itt állítja elő a KÉSZ profi csapata – hangoztatta az ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármester asszonya.

Az innovációs központ szolgáltatásait három vállalkozási csoport veheti igénybe. Részben olyan kisvállalkozások, melyek működésre alkalmasak, rendelkeznek produktummal, de nem találják még a helyüket. Inkubátorházat keresnek, ahol képzést kaphatnak a fejlődéshez. Adott esetben mérnöki támogatáshoz juthatnak, illetve „back office” – ügyfelekhez közvetlenül nem kapcsolódó – háttérszolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint például szervezetfejlesztés, könyvelés-számvitel, informatika és egyéb tervezési feladatok. A második kör, amely szintén megtalálhatja számítását a kutató központban: azok a termelési egységek, termelő vállalatok, amelyek már rendelkeznek gyártással, de szeretnék növelni hatékonyságukat, új technológiákat, innovációkat kívánnak bevezetni, megvalósítani. Számukra is rendelkezésre fog állni a képzési és mérnöki háttér, továbbá csúcstechnológiát képviselő gépek, berendezések. A harmadik kör – amely már szélesebb tömegeket is érint: azok a magánszemélyek, akiknek valamilyen ötlet van a fejükben. Talán csupán egy gondolat, műszaki folyamat, technológia, amely a saját életüket könnyíti meg. Itt az IQ kutató- és innovációs központban mindezeket megtervezhetik, mérnöki technológiákat vehetnek igénybe, végül pedig legyárthatják az elkészült fejlesztéseiket – hangzott el továbbá a sajtótájékoztatón.

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ illeszkedve a kecskeméti kiemelt járműipari térséghez, a felsőfokú gyakorlati képzést támogató, ipari kutatásoknak helyet adó bázist hoz létre. A központ tevékenységével egy ötlet megszületésétől egészen a piacra vitelig képes támogatni a beruházásokat. A beruházás területének megválasztása is tükrözi a központ céljait, hiszen üzleti, oktatási és technológiai környezetben épül; a Kecskeméti Főiskola, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont, valamint a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. által határolt területen.

A projekt több elemből épül fel. Az épület részben oktatási és szolgáltató egységeknek ad majd helyet. A létesítmény másik része az innovációs műhely techshop- és technológiai terének ad otthont technológiai eszközökkel, tervező és modellező szoftverekkel, hardver elemekkel és egyéb kiegészítő berendezésekkel. A 2,155.000.000 forint európai uniós támogatás segítségével közel 7480 m2 területű ipari innovációs-technológiai infrastruktúrafejlesztés valósul meg.

A GOP-1.2.1-12/B „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása” elnevezésű pályázati kiírásán 2 155 208 956 forintos támogatást elnyert, 3,078 milliárd forint összköltségvetésű projekt 2014. szeptember 30-án indult. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Kövessen minket a Facebookon is!