Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 20. 09:24

Szociális szövetkezés Bács-Kiskunban

Képgaléria
Szociális szövetkezés Bács-Kiskunban
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Bácsalmás Város Önkormányzata tájékoztató napot szervezett a települési vezetők számára Szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció - szociális szövetkezetek létrehozása és működtetése Bács-Kiskunban címmel.

A rendezvény Bácsalmáson, a Kulturális Központban került megrendezésre. A rendezvényen részt vett Németh Balázs, Bácsalmás Város polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is, és több mint 60 település képviseltette magát.

A szociális szövetkezetek alapításáról Laczó Gyula, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának képviselője tartott tájékoztatót. A működésük jogszabályi hátteréről, a sikeres működés feltételeiről pedig dr. Nagy Anita, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai munkatársa tájékoztatott. A résztvevőnek a speciális adózási lehetőségekről Scheiber Judit adótanácsadó számolt be. A szociális szövetkezetek alapításához és programjaik megvalósításához igénybe vehető forrásokról Tóth Márta, az MNVH vidékfejlesztési referense adott áttekintést.

Az előadók mindannyian hangsúlyozták, hogy a szociális szövetkezetek munkanélküliek foglalkoztatása érdekében jönnek létre, és a céljuk a jövedelemtermelés, azaz nem nonprofit szervezetekről van szó. A szociális szövetkezeti forma tovább kell, hogy lépjen a közfoglalkoztatás keretein, és e szervezeteknek piaci szereplőként kell hosszú távon működniük. Ezek szervezésében az önkormányzatoknak kiemelkedő szerepe lehet. Eddig több mint száz magyarországi önkormányzat alapított szövetkezetet, vagy vett részt szociális szövetkezet létrehozásában.

Működő szociális szövetkezetként az Első Magyar Megújuló Energiatermelő Szociális Szövetkezet mutatkozott be. A jó gyakorlatok között a házigazda Egészséges Bácsalmásért Mintaboltját tekintették meg a vendégek.

Kövessen minket a Facebookon is!